IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Гарабед Минасян: Валутният борд показа и дефекти

20 години след установяване на паричния съвет причините за неговото приемане не са преодолени, коментираха експерти

17:10 | 23.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Недостатъците на паричния съвет

Проф. Минасян подчерта, че при паричното предлагане има голям ръст на парите в обращение. Той съобщи, че за тези години са нараснали с две трети и изказа лично мнение, че техният оборот подхранва сивата икономика.

„Но защо тя се развива в левове, а не в евро“, попита риторично ученият.

Съхранението на парите извън банките той нарече „ликвидна бомба“ и „бомба със закъснител“, защото „не е ясно къде ще изригнат и ще ударят икономическите процеси“.

Сред негативните последици от прилагането на условията на паричен съвет ученият посочи „прекомерното нарастване на валутните резерви при сдържан темп на прираст на брутния вътрешен продукт“.

„Изкупуването на ДЦК на силни икономики намалява дохода на БНБ и вноските в хазната, докато има глад от финансови ресурси и инвестиции“, аргументира се проф. Минасян.

Той е убеден, че крайното решение за приемането ни в ERM II е на ЕЦБ и посочи, че засега тя не проявява никакво желание за разширяване на еврозоната.

Гарабед Минасян посочи и още един факт, че след кризата Европейската централна банка е станала много придирчива и поясни, че освен към съществуващите Маастрихстки критерии, към които се придържа, без те да са задължителни за влизането в ERM II, след кризата са въведени и нови 14 условия против дисбаланси, които формално "надрастват" основните.

Според него начинът, по който сега ЕЦБ решава приемането, има повече политически оттенък, отколкото икономически.

“ЕЦБ няма да ни допусне да влезем там, позицията на банката е – оправете се, пък след това ще видим, не искам да ви приема и след това да се чудя какво да ви правя, не искам втора Гърция”, емоционално коментира проф. Минасян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Frosty
преди 6 години
Нашите политици трябва да са много *** или наивни, ако си мислят, че онези ще ни пуснат в еврозоната и германските данъкоплатци да плащат огромните заплати на корумпираните ни депутати и пенсиите на бедните ни пенсионери. През следващите 10 години България ще гледа еврозоната през крив макарон заради корупцията, липсата на правосъдие, бедността и слабата икономика.Тоя професор какво предлага, политиците да махнат борда, да превалутират лева и да ограбят спестяванията на българите за пореден път, така ли да разбирам?Боко затова ли иска да ограничи разплащанията в брой, за да не могат хората наведнъж да си изтеглят парите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още