IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият сектор оцвети в зелено европейските борси

За ръста на пазара в първия ден от новата седмица помогнаха и силни данни от Китай

19:02 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовият сектор оцвети в зелено европейските борси

Европейските акции отбелязаха повишения в понеделник, като банковите книжа предвождаха „биковете”.

В неделя световните банкови регулатори подписаха споразумение, което урежда изискванията за капиталова адекватност, които се оказаха по-малко строги от предварителните очаквания. Освен това, за да се справят с новите стандарти финансовите групи ще разполагат със срок от осем години.

Както към момента в САЩ, така и по-рано в Европа банковите акции напреднаха вследствие на новините от уикенда.

Паневропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,67 на сто до ниво от 266,48 пункта.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, апетитът за риск се завръща на пазара, а новите изисквания за банките са добър сигнал, който занапред ще подкрепя растежа. Други обаче са на мнение, че поставените критерии за изпълнение пред финансовия сектор няма да разреши евентуална нова банкова криза, „защото не знаем откъде точно ще дойде тя. Бедата е, че в периоди на по-висок риск обикновено има високи нива на доверие”.

На регионално ниво в понеделник британският FTSE 100 се покачи с 1,14% до 5565 пункта, германският DAX се повиши с 0,76% до 6262 пункта, а френският CAC добави 1,11% до 3767 пункта.

Акциите на Credit Agricole скочиха с 5,75 на сто, тези на Societe Generale – с 4,3 на сто, на Commerzbank – с 2,07 на сто, на Lloyds Banking Group – с 2,8 на сто, на Royal Bank of Scotland Group – с 2,5 на сто.

За доброто настроение на инвеститорите помогнаха и добрите икономически данни от Китай, където през август промишленото производство е нараснало с 13,9% на годишна база, продажбите на дребно – с 18,4 на сто, а стана ясно и че китайските банки ускоряват темпа на отпускане на заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още