IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция може да въведе най-строгите изисквания за банков капитал в ЕС

Възможно е изискването за капиталова адекватност от първи ред да бъде "10 и няколко процентни пункта", твърди шведски член на Базелския комитет

15:38 | 24.10.11 г.
Швеция може да въведе най-строгите изисквания за банков капитал в ЕС

Шведските власти може да изискат от кредитните институции в страната да увеличат степента на съотношението на ключовия капитал към активите до 10% и подобно изискване би било по-строго от планираното в рамките на рекапитализирането на банковата система в Европейския съюз като цяло, заяви Ларс Фрисел, старши икономист в службата за финансов надзор на страната и член на Базелския комитет, цитиран от Bloomberg.

Според Фрисел 4-те основни банки в страната Nordea, Swedbank, SEB, Svenska Handelsbanken ще трябва до началото на 2013 г. да доведат съотношението на ключовия капитал, който включва акциите и неразпределената печалба, към рисковия капитал до „10 и няколко процентни пункта“. „Можем да се предположи, че ако положението в Европа се влоши, ще успеем да предоставим на банките повече време“, добавя той.

Шведският министър за финансовите пазари Петер Норман обяви на свой ред пред агенцията, че властите в страната може да публикуват новите изисквания до края на годината.

Той отбеляза, че банковият сектор заема важно място в шведската икономика и затова е важно страната да се „подсигури“ срещу евентуални рискове за системата.

Идеята за рекапитализиране на банковия сектор в Европа са обсъжда упорито в последно време като евентуален метод за защитата му от евентуален фалит на Гърция или други държави от еврозоната, които в момента изпитват финансови затруднения. Очаква се капиталовата адекватност от първи ред да бъде от порядъка на 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още