IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Fitch понижи рейтинга на Унгария под инвестиционно ниво

Решението отразява влошената фискална позиция на страната, следствие и от нестандартните икономически политики на правителството

18:25 | 06.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
И Fitch понижи рейтинга на Унгария под инвестиционно ниво

Fitch е третата рейтингова агенция, която в петък понижи оценката си за унгарския дълг до „junk”, с което влоши допълнително фискалната перспектива пред страната, съобщава CNBC.

Решението на Fitch беше очаквано (агенцията понижи прогнозата си за Унгария през ноември) и не оказа особен ефект върху пазарите.

През ноември  Moody's беше първата агенция, която понижи рейтинга на Унгария под инвестиционно ниво, позовавайки се на слабата икономическа перспектива и непредсказуемата политиката на унгарското правителство.

През декември S&P също понижи рейтинга на Унгария до "junk", цитирайки поправките в унгарската конституция, подкопаващи независимостта на централната банка, както и нарастващата непредсказуемост в икономическата политика на правителството.

По-рано днес, унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че както неговото правителство, така и централната банка искат да постигнат бърза сделка с Международния валутен фонд (МВФ).

МВФ, Европейският съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) критикуват унгарското правителство за опитите му да ограничи независимостта на централната банка в Будапеща.

След като дойде на власт през 2010 г. правителството на Орбан национализира частните пенсионни фондове и наложи фиксиран обменен курс за кредитите в чуждестранна валута, взети по време на кредитния бум преди 2008 г., с което принуди банките да поемат значителни загуби, поради обезценяването на форинта. Орбан наложи и най-високият банков данък в Европа, с което предизвика протести сред инвестиционната общност.

Fitch посочва, че правителствените политики, популярни сред избирателите, но станали повод за сериозни критики от страна на международната общност, са част от причините за понижението на рейтинга на страната.

„Понижението на унгарския рейтинг отразява влошаването на фискалната позиция на страната, перспективата за растеж и възможностите за външно финансиране. Отчасти тези негативни тенденции са следствие от неортодоксалните икономически политики на унгарското правителство, подкопаващи доверието на инвеститорите и усложняващи постигането на ново споразумение с МВФ и ЕС“, казва Матео Наполитано, директор във Fitch.

Fitch потвърди и негативната перспектива пред рейтинга на страната посочвайки, че политиката на управляващата в Унгария партия Фидес пречи на страната да изпълни условията за получаване на подкрепа от МВФ.

Разговорите с МВФ и ЕС за отпускане на финансова помощ се провалиха през декември, след като правителството в Будапеща отказа да даде гаранции, че ще промени законите, които според Брюксел са в разрез с европейското право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
На някой отвън не му изнася тази политика която се прави ЗА УНГАРЦИТЕ !Цялата атака е защото Орбан предложи парламента да избира зам.директорите на Унгарската централна банка и от МВФ подивяха и ЕЦБ... Браво на унгарците! И на добър път! Никога не са били овчедушен народ!БРАВО НА ОРБАН, КАКВОТО ОБЕЩА НА УНГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ГО ИЗПЪЛНИ, ЦИОНИСКО-МАСОНСКО-ГЛОБАЛИСКИЯ ЕЛИТ СА В ШОК УНГАРИЯ ИМА НОВА КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО КАЗВА ,ЧЕ УНГАРИЯ Е ЕДНО НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА В КОЯТО НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ МАЛЦИНСТВАТА! А ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСТИ И МОРАЛ СА ОСНОВОПОЛАГАЩИ ЗА ОБЩЕСТВОТО! НО, НАЙ МНОГО ГИ ЗАБОЛЯ, ЧЕ С ЗАКОНА ЗА БАНКИТЕ, ОРБАН РЯЗКО ИМ СЪКРАТИ ПЕЧАЛБИТЕ НА БАНКЕРИТЕ, И ВЪРНА ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ НА ФОРИНТА,....СВОБОДА ЗА ХРИСТИЯНСКИТЕ НАРОДИ НА ЕВРОПА ОТ "ЦИОНИСКАТА ЧУМА"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още