IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарският парламент гласува оспорвания закон за централната банка на страната

Според премиера Виктор Орбан законът е променен, за да изпълни изискванията на ЕЦБ по всички точки без две

16:22 | 30.12.11 г.
Унгарският парламент гласува оспорвания закон за централната банка на страната

Унгарският парламент прие днес оспорвания закон за централната банка на страната, увеличаващ влиянието на правителството на консерватора Виктор Орбан върху финансовата институция, която би трябвало да бъде независима, пренебрегвайки критиките на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, съобщи БТА, като се позова на AFP.

Законът бе приет с 293 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се". Партията на премиера Орбан ФИДЕС има мнозинство от две треси в парламента.

МВФ и ЕС поставиха като условие за възобновяване на преговорите за кредитна линия от 15-20 милиарда евро Унгария да се откаже от закона за реформиране на централната банка, който според двете институции ще накърни нейната независимост.

Премиерът Орбан отказа да изтегли закона, като посочи, че няма да приема заповеди от Брюксел. В отговор на критиките към политиката му и преди гласуването днес в парламента на някои спорни закони той заяви, че никой не може да се намесва в законодателния процес на страната.

Орбан, чиято десноцентристка партия ФИДЕС дойде на власт през април 2010 година, използва мнозинството си в парламента, за да ограничи правата на унгарския върховен съд, да затегне правителствения контрол върху медиите и да промени избирателната система.

Премиерът посочи днес пред държавното радио малко преди вота в парламента, че Унгария е променила закона за централната банка, за да отговори на очакванията на ЕЦБ по всички точки без две, но ако е необходимо ще се обърне към съда, за да защити тези две точки.

ЕЦБ поиска от правителството да преразгледа увеличаването на броя на членовете на монетарния съвет на банката, който определя основния лихвен процент, както и броя на заместник-управителите на банката, което според ЕЦБ може да доведе до прекалено голямо правителствено влияние върху политиката на финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още