IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн: Обсъждането на бъдещето на Гърция в еврозоната е вредно

Несигурността, а не строгите икономии, нанася реални щети на възстановяването в Европа, посочва британският финансов министър

12:02 | 15.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Озбърн.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Откритите спекулации по въпроса дали Гърция може да остане член на еврозоната са „вредни“ за цяла Европа, заяви британският министър на финансите Джордж Озбърн, цитиран от ВВС.

Вчера борсите в Европа потънаха на фона на политическата безизходица в Атина и несигурността в подкрепата на Гърция за плановете за строги икономии.

Според Озбърн положението е „много сериозно“ и всички европейски икономики са засегнати от кризата.

Източници от британското правителство обаче отхвърлиха евентуален принос на страната към помощно финансиране в случай, че Гърция напусне еврозоната, след като германски медии обявиха, че финансовите министър на страната Волфганг Шойбле е поискал от британското коалиционно правителство да се включи в „ликвидационния фонд“ при излизане на Гърция от еврозоната.

Говорител на премиера на Великобритания Дейвид Камерън обаче е отвърнал, че работа на „страните от еврозоната е да подкрепят общата европейска валута“. Той обаче не е отхвърлил варианта Европейският механизъм за финансова стабилност, в който Великобритания участва, да бъде използван за подпомагането на Гърция.

Мнозинството гръцки гласоподаватели вече подкрепят партии, противопоставящи се на увеличаващите се мерки за строги икономии, които международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка изискват срещу осигуряването на спасителна финансова помощ за Гърция, без която страната би фалирала.

При липсата на признаци, че европейските лидери са готови да предоговорят споразумението, нарастват спекулациите, че Гърция в крайна сметка може да напусне еврозоната. Озбърн обаче смята, че подобни приказки не допринасят с нищо положително за Великобритания и Европа.

„Несигурността е тази, която води до щети“, убеден е той. „Разбира се, страните трябва да вземат важни решения за публичните си финанси ..., но са налице открити спекулации от част от държавите-членки на еврозоната за съдбата на някои от страните в региона, които мисля, че причиняват реални щети на цялата европейска икономика“, посочи британският министър.

„Възстановяването на Великобритания бе разрушено през последните две години от несигурността в еврозоната и тази несигурност ще нарасне, ако някоя страна-членка напусне. Несигурността, а не строгите икономии, е онази, която нанася реални щети на възстановяването в Европа и на практика на възстановяването на Великобритания“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Значи ние си затваряме устите, те тихичко си печатат и наливат трилиони, после плясваме с ръце прегръщаме се и Гърците са спасени! Неговоренето по даден проблем допълнително натрупва напрежение, всички бюрократски глави са наврени в щраусови дупки в момента и накрая много жестоко ще си изпатим от бездействието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още