IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Монти: Напрежението в еврозоната вече има контурите на разпад на Европа

Италианският премиер призовава за по-активни действия в борбата с кризата и предупреждава, че едни страни се настройват спрямо други

08:44 | 06.08.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Марио Монти: Напрежението в еврозоната вече има контурите на разпад на Европа

Италианският премиер Марио Монти призовава европейските партньори на Италия за по-активни действия за преодоляване на финансовата криза в еврозоната, предава Франс прес.

"Напрежението, което възниква в последните години в еврозоната, вече придобива контурите на психологически разпад на Европа", посочва Монти и предупреждава, че "ако еврото се превърне във фактор за разпадането на Европа, то тогава ще бъдат разрушени основите на самия европейски проект".

Монти изразява безпокойство, че напрежението в еврозоната настройва някои страни членки срещу други.

Той казва, че е говорил по този въпрос с германския канцлер Ангела Меркел и е споделил с нея, че италианците изпитват все по-голяма горчивина към Германия и понякога към самата Меркел заради начина, по който Берлин управлява дълговата криза.

В интервю за немското списание Der Spiegel Монти призовава своите колеги от еврозоната да не допускат пълна обвързаност с решенията на техните парламенти и да запазят свободата си на действие, защото в противен случай Европа ще бъде изложена по-скоро на риск от разпадане, вместо да има шансове за по-голяма интеграция.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
На много хора тук им е омръзнало от *** които коментират каквото си искат. Особено такива които май не схващат, че границите и митата ги нямаше и преди въвеждането на еврото, че немските стоки се купуват защото са качествени от което печели не само Германия, а и тези които ги купуват. Само дето някои решиха, че могат само да купуват и да си живеят на заеми завинаги.А тази тъпотия как финансовият ред щял които иска Германия щял да доведе до унищожаване на всичко е върха. Същите идиотщини ги слушахме и за Гърция когато твърдяха, че в никакъв случай няма да се отписва дълг защото това щяло да доведе до световен апокалипсис. Е някои хора се простиха с част от дълга, ама апокалипсиса нещо не настъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 11 години
Вижте -омръзна ми от *** които коментират каквото си искат Със въвеждането на еврото и създаването на обединена Европа -Германия увеличи близо два пъти индустриалното си производство и намали безработицата си близо два пъти Германските стоки и услуги заляха Еврапа Няма граници няма митници няма бюрокрация Германските банки направиха страхотни печалби даваики заеми на почти цяла Европа -Гърция Испания Италия и прибраха трилиони евро лихви Гърците са си виновни за разточителството и ще си платят главниците до цент Те вече затягат коланите както испанци и италианци но виновни са и тези които безрасъдно даваха пари и печелиха милиарди от лихви Да трябва да има финансов ред не не може този финансов ред да бъде създаден като се унищожи всичко От това са губещи всички включително и Германия Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Ах, какви са лоши тези немци. Вместо да спасяват всички некадърници и да го носят на гръб те говорят за спестовност и отговорност. Анатема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Германия не е спирачка за Европа !!!!Така например Гърция е напълно свободна да спасява Испания и Германия няма да и забрани това. Спирачката е Гърция която не иска да спаси европа.Аз не говоря празни приказки - ако Гръция продаде държавната собственост + островите , ако гръцките граждани продадат имуществото си на чужденци + депозитите ще се получи една сума около и повече от трилион които са достатъчни за ЕСМ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако някой иска да прави каквото си иска без да се съобразява с никого и с нищо мястото му не е в политиката , а някъде в Тибет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
"В интервю за немското списание Der Spiegel Монти призовава своите колеги от еврозоната да не допускат пълна обвързаност с решенията на техните парламенти и да запазят свободата си на действие, защото в противен случай Европа ще бъде изложена по-скоро на риск от разпадане, вместо да има шансове за по-голяма интеграция."Мисля че тук се прекрачва границата на здравия разум и е време да се намеси медицината в частност психиатриаята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
lyusien
преди 11 години
До 1 Какво като се разплачеш Горчивина към Германия изпитват не само италианци Същото чувство изпитват и испанци поляци чехи словенци Германия от мотора на Европа се превръща в спирачката на Европа Най тъжното е че от разпадането на Европа най много ще загубят Германия и германците Меркел е бавна нерешителна националистически настроена Нужно е германците пък и другите да си променят мисленето и да се мислят по-вече за европеици отколкото за германци холанци финланци французи поляци българи .... Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ogibogi
преди 11 години
""Италианците изпитват все по-голяма горчивина към Германия"" Ще се разплача!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още