IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червената лампичка светна и за Германия

Икономисти предупреждават, че страната може да изпадне в рецесия през втората половина на годината

18:24 | 10.08.12 г. 1
<p>
	Политическият курс на канцлера Ангела Меркел не се харесва на много германци, което поставя под въпрос управленското й бъдеще. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Политическият курс на канцлера Ангела Меркел не се харесва на много германци, което поставя под въпрос управленското й бъдеще. Снимка: Ройтерс

Дълговата криза в еврозоната тежи и върху германската икономика, някои анализатори се страхуват, че през втората половина на годината Германия също ще изпадне в рецесия, пише Ройтерс.

През изминалата седмица от първата европейска икономика излязоха серия от лоши икономически данни, които показаха намаление на промишлените поръчки и свиване на производството, вноса и износа.

Днес германското министерство на икономиката излезе с необичайно остро становище, в което предупреждава за “значителни рискове” пред перспективите пред икономиката на страната.

Икономисти прогнозират, че през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,2%. Опасността от рецесия през второто полугодие се увеличава, предупреждават експерти.

Икономическото забавяне носи редица рискове и за канцлера Ангела Меркел, отбелязва агенцията. Тя ще се опита да вземе още един мандат на изборите догодина, а икономическите данни може да повлияят на общественото мнение за стратегията на Меркел за борбата с кризата, особено ако безработицата отново започне да расте.

"Германската икономика губи инерция, няма съмнение за това. През третото тримесечие икономиката ще се свие в сравнение с второто тримесечие", коментира Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank.

“Оттук нататък нещата ще вървят надолу. Германската икономика не се справя толкова зле, колкото останалата част от еврозоната, но това не може да не се отрази, особено щом растежът в Китай продължава да се забавя”, допълни той.

Кризата удари тежко основния експортен пазар на Германия – еврозоната. Около 40% от износа на страната отива в партньорите й от валутния блок, а голяма част от останалия износ – за по-широкия Европейски съюз.

Китай е един от най-бързоразрастващите се пазари на Германия, до който достигат около 7% от износа на страната.

Надеждите са, че вътрешното потребление ще компенсира свиването на износа заради по-ниските лихви, стабилния трудов пазар, ниската безработица и ръста на заплатите.

Последните данни за продажбите на дребно обаче бяха разочароващи. Миналия месец главният изпълнителен директор на Metro съобщи, че продажбите на компанията отслабват, а германците ограничават потреблението си заради тревогите около дълговата криза.

Маркус Шрик, който оглавява германското разделение на корейския производител на автомобили Hyundai, също очаква рязко забавяне на продажбите през втората половина на годината.

Все още е рано да се каже как забавянето на икономиката ще се отрази на перспективите пред управленското бъдеще на Ангела Меркел. Без отговор остава и въпросът доколко германците ще подкрепят спасяването на затруднените държави от еврозоната.

В последните месеци Ангела Меркел непрекъснато повтаря, че ще направи всичко възможно да спаси еврото, но на много от германците курсът на политиката на канцлера не се харесва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Надявам се да не ме модерират, ще цитирам един евродепутат, който се обръща към Румпой и Барозу. "Gentlemen you are now transfusing blood from one аrm to the other.. but the tube is leaking!" Daniel Hanan. Репликата е относно спасяване на закъсалите държави от тези, които са по стабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още