IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Чудото на заетостта“ в Германия

Трудовите реформи, които доведоха до съществен спад на безработицата в страната, си имат своята социална цена

09:15 | 28.09.12 г. 19
Автор - снимка
Редактор
"Чудото на заетостта“ в Германия

Повече от една четвърт от работната сила на Испания и Гърция е безработна, но в Германия ситуацията е съвсем различна. В някои германски градове имат точно обратният проблем – недостиг на работна ръка, пише CNBC.

Патрик Шултер е на 21 г. и наскоро е избирал между три предложения за стаж, който да кара заедно с образованието си. В крайна сметка той избира Schabmüller Automobiltechnik, производител на части за Audi и други фирми за превозни средства. 

Не си мислете обаче, че това е необикновен младеж. Ребека Хартл на 18 г. е негова колежка, която твърди, че никой от приятелите й няма проблеми с намирането на работа.

Инголщадт е град с население от 128 000 жители и е може би най-добрият пример за обрат на германския пазар на труда след преразглеждането на трудовото законодателство на страната през 2005 г. Безработицата в района е едва 2,2%, което е най-ниският процент в цяла Германия. Съседният град Айхщет пък има почти нереално ниското ниво на безработица от 1,3%.

Би било лесно да кажем, че другите европейски страни трябва да следват примера на Германия. Трудно е обаче да се обясни на всички, че заетостта и благосъстоянието на една страна не са задължително синоними, а също така и че не всички работни места са сигурни. Доказателство за това е нарастващата разлика в доходите на германското население. По-задълбочен поглед в чудотворната среда в Инголщадт би показал, че факторите за ниската безработица са специфични за района.

Германия също не е „имунизирана“ срещу икономическите проблеми на Европа. Например индексът за бизнес климата Ifo се счита за най-достоверната мярка за състоянието на германската индустрия. През септември той отбеляза спад за пети пореден месец. Това потвърдиха от Института Ifo в Мюнхен. По този повод управниците се притесняват, че еврокризата ще засегне продажбите на Германия в Европа.

Изключение прави Инголщадт, където износът извън Европа просперира. Производството е насочено главно към развиващи се пазари и нарастващия брой заможни потребители по света. Принадлежащата на Volkswagen марка Audi е базирана в града и за момента е най-големият работодател в района. Audi продава по-голямата част от автомобилите си в Китай, отколкото в Германия и САЩ.

Ефектите от трудовите реформи не могат да бъдат превъзмогнaти само с добра корпоративна стратегия. „Трудно е да се твърди обратното, защото в същото време икономиката се възстанови. Просто германската индустрия се подготви навреме за развиващите се пазари“, каза Томас Сиги, член на управителния съвет на Audi.

След като трудовото законодателство на Германия беше преработено, безработицата в страната спадна от 13% на 7%. От голямо значение беше орязването на осигуровките за безработни, което провокира хората да приемат дори нископлатени работни места. В допълнение беше ограничена защитата срещу уволнения, която „развърза ръцете“ на компаниите относно наемането на временна работна ръка.

Тези промени са причината днес много германци да гледат противоречиво на „чудото на заетостта“. Те трябваше да се откажат от много удобни, но скъпи, социални привилегии в името на по-ниската безработица.

Подобни привилегии гарантираха дългосрочни плащания за безработни. И това не е всичко, германските граждани бяха принудени да заемат позиции, които не желаеха, като дори по-добре платените трябваше да се примирят с по-скромно заплащане.

Както става ясно, ниската безработица е следствие от много други реформи и социални лишения за хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Като ви чета постовете и разбирам, че има още много да се учим. Но имаме желание и това е добре. Да кажа няколко думи за българските предприемачи. Един от проблемите е, чо около обръщането на филията някои хора неочаквано се сдобиха с пари и решиха да станат предприемачи, без да разбират нищо от съответната професия. Във фирмите, в които работих напоследък най-често собственика беше най-некомпетентния човек във фирмата. Битката с идиотските им заповеди и нареждания отнемаше много време и сили и доста влошаваше ефективността. Така че - учете се млади хора. Не е достатъчно само да имаш желание. Трябват си знания и умения. Успех на всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
GKaloferov
преди 11 години
Нещото ,което може да стимулира предприемачеството ,се нарича " Смяна на парадигмата относно мисленето за риска и провала.Ще се презастраховам и ще кажа ,че не съм американофил ,но ще дам за пример точно тази страна ,тъй като тя е лидер в новостартиращи фирми и предприемачески дух.И мисълта ми е ,че разликата между България и Америка относно предприемчивостта , се състои в това ,че в Америка провалът се стимулира,т.е. (колкото и странно да звучи) , на провала се гледа като на опит , а не като на провал и дори ,ако търсиш финансиране за старт-ъп от различни източници ( рискови инвеститори,ангели и т.н.) , най-голямото предимство би било това да си опитвал и преди да направиш нещо.И не е предимство само за пред инвеститори ,но и за пред обществото.Докато ,ако се провалиш в България с някое начинание,ще бъдеш заплют и усмиван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Сорос: Законността може да премахне мизерията по светаНищетата ще бъде победена единствено, когато законите започнат да защитават всички, коментира основателят на Отворено общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Да, правилата и налагането, и спазването. Това е. И всяка дискусия напоследък стига до това. Дори хората от ОЛАФ останаха ошашкани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Еми само ясни правила и СПАЗВАНЕТО им ще сложат нещата на място. Това разбира се няма как да мине без сътресения. Само така точните хора ще си застанат на точното място в обществото ни! Като в Германия да речем. Ха някой с "неподходящ произход"/от кастата на работниците/ у нас да вземе обществена поръчка да речем ...? Давам обществена поръчка за пример защото бизнесмените у нас в голямото си болшинство от това се препитават ..за сега. И в другите бизнеси е така. Едни са гонени по устав а други с "дядо владика" ..по така.:) А ако все пак успее човек и доближи едрия бизнес изобщо няма шанс да се съревновава с тях. Те са богоизбрани и пишат правилата както им е угодно според случая.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Прав си, донякъде е елементарно. Донякъде е малко сложно. Защо недоволните работници не станат предприемачи? Защо недоволните предприемачи не станат работници? Би трябвало нещо в нашето общество да стимулира предприемачеството. Обаче нещата някак не се случват и работника винаги е работник и все недоволен. Както и предприемача. И най-интересното е, че когато някой които дълго време е бил работник, после е успял да предприеме нещо, е обсолютно същия, като бившия си работодател. Аз му викам манталитет, а вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
цитат .."Да чули сме!"...А в тези съдебни решения има ли присъдени лихви и обезвъзмезден ли е бил работника за пропуснати през този период ползи!!? :)И колко са тия случаи на фона на масовото неспазване на кодекса на труда!? Когато някой нарушава правилата, той си прави сметката да спечели. Щом са го спипали и е платил, значи не умее да си прави добре сметката. От там следва, че и бизнеса си толкова го бива. Кой му е крив!? Еми, да се откаже тогава и да стане работник щом смята че работниците му са с повече права! Елементарна логика!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Въпрос на гледна точка. Аз не вземам страна. ..."Проблемът в България е, че винаги гледаме от страната на жертвата - ще ме уволнят, няма кой да ме защити и т.н.,"...За чия защита става въпрос!? Има защита на закона, на правилата на играта не на работника или работодателя, а на изрядния играч /който и да е той/ За нарушителите на правилата, санкцията трябва да е съответна на вредата която са нанесли на ответната страна в сделката. Ето това ЛИПСВА при правораздаването у нас! Това, че даден работодател, не умее да оценява средата и като следствие не умее да планира, не бива да бъде плащано от изрядната страна /работещия за него/. Не забравяй, че и работещия е планирал на база сключен договор с работодателя си, както работодателя му планира на база отношенията си с търговските си партньори! Тук в БГ се приема, че едва ли не работодателите правят услуга на работниците като им осигуряват заетост! Забравя се /поне им се иска на работодателите да е така/, че сделката помежду им е ВЪЗМЕЗДНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Да уточня, говоря за БГ. Нормалните общества ВИНАГИ намират решение на проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Темата е дълга, но не болезнена а с усещане за неизбежност и обреченост. Съжалявам за черногледството, но има обективни факти, срещу които, колкото и да искам, не мога да намеря доводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още