IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германската икономика се забавя

За трето поредно тримесечие Франция регистрира нулев ръст на БВП

10:03 | 14.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на германската икономика се забавя

Германската икономика е нараснала с 0,3% през второто тримесечие спрямо първото, подпомогната от износа и вътрешното потребление, сочат предварителните данни на германската статистическа служба Destatis, цитирани от ВВС.

Ръстът обаче се е забавил спрямо регистрираните 0,5% за първото тримесечие. Въпреки това се очаква той да бъде сред най-силните в еврозоната, като данните на европейската статистическа служба Евростат ще бъдат публикувани по-късно днес.

„Германия се поддържа благодарение на нарастващия износ за страни извън еврозоната“, заяви Кристиан Шулц от Berenberg Bank. „Едва ли е изненада, че потреблението се е увеличило заради ниската безработица, повишаващото се заплащане и ниското ниво на инфлация“, добави той.

Междувременно Франция обяви, че икономиката ѝ е регистрирала нулев ръст през второто тримесечие, запазвайки представянето си от предишните два аналогични периода.

Добрата новина за французите е, че публикуваният днес резултат надхвърли очакванията на анализаторите за минимално свиване на икономиката с 0,1%.

Въпреки ръста в Германия се очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната като цяло да се свие. „Не смятаме, че Германия сама може да задържи цялата еврозона над повърхността“, заяви Алине Шуйлинг от ABN Amro.

„Въпреки данните за положителния ръст в Германия очакваме БВП на цялата еврозона да се свие с 0,4%, тъй като суровите мерки на строги фискални икономии вкарват повечето икономики в рецесия“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още