IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гняв срещу мерките за икономии в Европа

В няколко града на Европа десетки хиляди протестират срещу строгите мерки за икономии на своите правителства

07:51 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протести срещу строгата политика на икономии вече има и във Франция<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Протести срещу строгата политика на икономии вече има и във Франция. Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди испанци, португалци и французи през уикенда отново излязоха по улиците на масови протести срещу мерките за икономии на своите правителства.

В Мадрид първоначално мирната демонстрация премина в ранните часове на неделя в насилие. Полицията в испанската столица се опита в полунощ да разпръсне останалата тълпа. Силите за сигурност използваха палки, няколко демонстранти хвърляха камъни и бутилки, предава Ройтерс. Държавната телевизия съобщи за двама ранени и дванадесет арести. По-рано на митинги във вторник повече от 60 души бяха ранени, 38 бяха арестувани. В сряда също е имало насилие. Протестите в събота обаче преминаха по мирен път до настъпването на нощта.

Протестиращите в Мадрид за трети път тази седмица протестираха пред Парламента, за да покажат гнева си срещу увеличаването на данъците и съкращаването на разходите. С лозунги като "Уволнете ги, уволнете ги!“ те поискаха оставката на консервативното правителство на премиера Мариано Рахой. В Испания правителството обяви в четвъртък драстични съкращения и нови строги мерки за справяне с кризата за 2013 г. Предложеният бюджет за следващата година включва икономии от 40 млрд. евро.

В съседна Португалия в събота хиляди излязоха на улицата заради плановете за икономии на правителството. Мирен митинг в столицата Лисабон бе организиран от профсъюза CGTP. "Преди една година министър-председателят декларира, че споразумението с Тройката е решение за проблемите на тази страна", извика председателят на Федерацията на синдикатите  на CGTP Арменио Карлос към тълпата. Но случващото се в Гърция показвало, че този път води до задънена улица. Правителството на Португалия трябва да предприеме значителни икономии на бюджетни средства, за да отговари на условията, приложени към помощта от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Португалското правителство приложи в замяна на спасителен пакет от 78 млрд. евро за своята страна драстични мерки за икономии. Според материал на всекидневника O Público, цитиран от Ройтерс, Каролос е заявил пред хиляди демонстранти в Лисабон, че още през тази година се стреми към генерална стачка.

И във Франция се формира силно противодействие срещу политиката на строги икономии на новия президент Франсоа Оланд. На демонстрация в Париж леви групи в неделя за първи път свикаха голяма демонстрация. По данни на съюза Front de Gauche около 80 000 души са взели участие в протестно шествие в столицата. Полицията не дава официална оценка за броя на протестиращите. Със шумни възгласи за противопоставяне те са поискали провеждането на референдум за Европейския фискален пакт за по-голяма фискална дисциплина, който трябва да бъде ратифициран през следващите няколко седмици от френския парламент. Залегналата в него дългова спирачка според критиците ще стесни обхвата на действие на социалистическото правителство и ще доведе до силна и продължителна рецесия.

Случилото се в неделя е първият голям протест срещу политиката на социалистическия президент Оланд. Той беше обещал по време на предизборната кампания през пролетта по-социална Франция и избягване на прекалено тежки планове за икономии. Бюджетът за 2013 г. обаче предвижда данъчни увеличения и намаления на разходите в размер на 36,9 млрд. евро.

Лидерите на съюза  Front de Gauche, който е в ляво от управляващата Социалистическа партия, е Жан-Люк Меланшон . По време на президентските избори през май той спечели около единадесет на сто от гласовете. Съвсем наскоро той атакува бурно и германския канцлер Ангела Меркел заради нейната европейска политика. Меркел провеждала много тесногръда и догматична политика, заяви политикът в интервю за Deutschlandfunk.

В неделя Меланшон повтори, че демонстрацията в Париж е само началото на протестите. От този вторник в парламента трябва да започнат дебатите за фискалния пакт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още