IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Асмусен: Преструктуриране на гръцкия дълг е юридически невъзможно

Не можем нито да удължим сроковете на емисиите на гръцките дългови облигации, нито да намалим лихвените проценти, категоричен е членът на УС на ЕЦБ

11:04 | 06.10.12 г. 1
Йорг Асмусен: Преструктуриране на гръцкия дълг е юридически невъзможно

Преструктурирането на гръцкия дълг, по който ЕЦБ държи облигации, е юридически невъзможно, заяви  членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен, цитиран от AFP.

"Не можем нито да удължим сроковете на падеж на емисиите от гръцки държавни облигации, нито да намалим лихвените проценти. Едното и другото ще бъдат равносилни на заличаване на дълга на Атина и ще бъдат директно финансиране за гръцката държава. ЕЦБ няма законовото право да върши подобно нещо", подчерта Асмусен в интервю за неделния брой на германския вестник Bild am Sonntag.

Той припомни, че отпускането на следващия транш финансова помощ за Гърция няма да стане без усилия.

Правителството на гръцкия премиер Андонис Самарас все още очаква доклада на тройката международни кредитори (ЕЦБ, Европейският съюз и Международният валутен фонд) от поредната мисия на нейни представители в Гърция, от който зависи отпускането на въпросния транш.

Неотдавна за германския вестник Welt Асмусен каза, че Гърция трябва да остане в еврозоната, и припомни, че условието за изплащане на следващия транш помощ за Гърция е откриването на средства за елиминиране на гръцкия бюджетен дефицит за 2013 г. - 2014 г. и реализирането на мащабни структурни реформи.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Изобщо не се хабете да го преструктурирате, защото така или иначе рано или късно ще се наложи да го опрощавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още