IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председател на Еврогрупата "на пълно работно време" искат Берлин и Париж

"По-голяма координацията на икономическата политика" и "по-тясно сътрудничество в еврогрупата" са сред записаните цели

08:59 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	След разговорите&nbsp;двамата лидери показаха консенсус пред журналистите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След разговорите двамата лидери показаха консенсус пред журналистите. Снимка: Ройтерс

От Германия и Брюксел в момента не идват добри знаци за френския президент Франсоа Оланд. Когато французинът яростно се обяви срещу намеса в националната политика и заговори за "диктат" от Брюксел, последва порицание.

Вербалният спаринг придаде на посещението на Ангела Меркел в Париж още по-взривоопасно значение. Германското правителство и неговата спестовна канцлерка не са радостни от това, че Европейската комисия (ЕК) иска да даде на Франция и изпадналите в криза Италия и Испания повече време, за да намалят своите нови задължения до под 3 на сто от брутния вътрешен продукт, предава DPA.

След посещението си на изложба на германска живопис в парижкия музей Лувъра и едночасов разговор двамата лидери показаха консенсус пред журналистите, както и много конкретни предложения. Германия и Франция се застъпват за един председател на Еврогрупата на пълно работно, каза Оланд. Сегашният председател Йерун Диселблум все още е и финансов министър на Холандия. 

Засега групата, обединяващата 17-те страни от еврозоната, се събира веднъж месечно и в неофициален формат на ниво министри на финансите, припомня AFP. Този председател на Еврогрупата би могъл да получава мандат от министрите в еврозоната, за да работи в сферата на заетостта, науката и промишлеността, допълни Оланд.

Правим "качествено ново предложение", заяви Меркел. "Трябва да отбележим, че Пактът за стабилност и растеж ще бъде ефективен само, ако вече не сме в равновесие, ако се приближаваме към процедурата за прекомерен дефицит", каза тя. Затова е нужна "повече икономическа координация" и "по-тясно сътрудничество в еврогрупата". Трябва да има и чести срещи на върха на държавните и правителствени ръководители, смята Меркел.

Двамата лидери похвалиха важността на борбата срещу високата безработицата сред младите хора и за икономическия растеж в еврозоната. Меркел заяви, че предвидените в бюджета на ЕС за тази цел в периода 2014-2020 г. 6 млрд. евро могат да се похарчат и за по-кратък период от време, например две години.

„Борбата с младежката безработица е най-голямото социално и политическо предизвикателство, пред което сме изправени", се казва в заключителната декларация от срещата. Министрите на труда и на финансите от Париж и Берлин представиха в този аспект още във вторник план за действие. Той ще включва и "гаранции за заетостта на младите хора".

На пресконференцията след срещата първоначално не стана и дума за словесните сблъсъци между политиците на двете страни преди заседанието. На журналистически въпрос обаче Оланд поднови искането си за пълен суверенитет. Разбира се, Франция трябвало да спазва задълженията си по Европейския пакт за стабилност. ЕК може да прави препоръки, но не може да се постави на мястото на държави и да решава какво да прави. Националното изпълнение е обект на дейността на правителството, то ще осъществява по-нататъшните структурни реформи във Франция, заяви Оланд.

Меркел също подчерта важността на Пакта за стабилност. На негова основа ЕК е издала препоръка да се предоставят на Франция още две години, с които страната да намали бюджетния си дефицит. Това съгласие обаче е съчетано с очакването, че Франция ще започне реформи. "Те вървят ръка за ръка", заяви канцлерът.

Преди началото на срещата Меркел и Оланд посетиха в следобедните часове за около 45 минути противоречива изложба на германското изкуство в Лувъра. Тя показва творби на художници като Каспар Давид Фридрих, Филип Ото Рунге, Пол Клее, Ото Дикс и част от Лени Рифенщал, която е смятана за любим режисьор на Адолф Хитлер. Арткритиците в Германия се оплакаха преди това от идеологическа ориентация на изложбата. Те смятат, че Лувърът е изработил собствен прочит на история на Германия, която потвърждава всички клишета за странния, тъмен и опасен съсед – Германия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още