IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони загуби мястото си в Сената

Експулсирането от Сената може да означава край на политическата кариера на милиардера

19:36 | 27.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	За първи път от 20 години насам Берлускони няма да заема висш политически пост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За първи път от 20 години насам Берлускони няма да заема висш политически пост. Снимка: Ройтерс

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони трябва да се откаже от мандата си на сенатор. Италианската парламентарна камара гласува в полза на изключването на осъдения за данъчни измами политик. Така 77-годишният Берлускони губи своя най-важен обществен пост. В допълнение той няма да има правото в продължение на повече от шест години да кандидатства за политически пост. Така за първи път от 1994 г. насам Берлускони няма да има парламентарен мандат. 

Мярката влиза в сила незабавно, а Берлускони е заплашен от нови процеси. За медийния милиардер, който в продължение на години доминираше  политическата сцена в Италия, експулсирането от Сената може да означава край на политическата му кариера.

Сенатът трябваше да гласува за изключването на Берлускони, след като през август той бе осъден за данъчни измами на последна инстанция. Осъдени политици не могат да заемат висши политически постове в Италия. През октомври Комитетът по имунитета към Парламента вече призова за изключване на Берлускони от Сената.

Днес гласуване на практика нямаше, а председателят на Сената просто обяви, че закон, приет с помощта на Берлускони през миналата година, ясно определя, че осъден за сериозни престъпления политик не може да бъде член на която и да е от камарите на парламента. Малко преди това Берлускони зави, че няма да напусне политиката, макар че присъдата му забранява да заема публични длъжности години наред.

"Трябва да останем на терена, не бива да се отчайваме, ако лидерът на десницата вече не е сенатор. Има лидери и на други партии, които не са в парламента", заяви той пред хиляди свои поддръжници, изпълнили улички в центъра на Рим, водещи към резиденцията му.

До последния момент Берлускони и неговата партия опитаха всичко, за да се предотврати заплахата от изгонването му от Сената. Поддръжниците на Берлускони демонстрираха в Рим и предупредиха за "преврат" и за "край на демокрацията." Самият политик отново прокламира невинността си пред своите последователи.  "Това е мрачен ден, ден на траур за италианската демокрация", каза още бившият премиер пред резиденцията си. Според него прокурори и съдии са го обвинили и осъдили, за да открият пътя за завръщането на социалистите на власт. 

Политическите проблеми на Италия отдавна пораждат сериозни опасения за еврозоната. Заради ангажимента на Европейската централна банка (ЕЦБ) да гарантира стабилността на пазарите обаче Рим не усети толкова силно турбуленцията, както през 2011 г., отбелязва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още