IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната достигна най-високото си ниво от юли 2011 г.

Позитивните нагласи през март се дължат главно на растящото потребителско доверие

18:49 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес активността в еврозоната достигна най-високото си ниво от юли 2011 г.

През март бизнес активността в еврозоната достигна най-високото си ниво от юли 2011 г., показаха данните на Европейската комисия (ЕК) за състоянието на бизнес климата в 18-членния валутен блок. Месечният измерител на икономическите нагласи (Economic Sentiment Indicator, или ESI) се покачи с 1,2 пункта до 102,4 пункта, предава WBPOnline.

За Европейския съюз (ЕС) показателят е почти без промяна в сравнение с февруари – той се покачва само с 0,3 пункта до 105,3 пункта.

Позитивните нагласи се дължат на „по-уверените потребители“, отбелязват от ЕК в своя доклад. „Повишенията в сектора на услугите и търговията на дребно са сравнително скромни, а настроенията в промишлеността и строителството остават почти без изменение в сравнение с февруари.“

„Във всички пет най-големи икономики в еврозоната расте оптимизма главно заради растящото доверие на потребителите. Холандия бележи най-висок ръст по показателя (2,3%), следвана от Испания (2,2%) и Италия (1,3%), докато във Франция (0,7%) и Германия (0,4%) виждаме само скромни подобрения“, констатира още ЕК.

Същевременно анкетираните мениджъри в секторите търговия на дребно и строителство заявяват, че смятат да наемат персонал в следващите месеци. Но нагласите на предприемачите в промишлеността и услугите в това отношение остават непроменени спрямо февруари.

Очакванията за продажните цени са спаднали във всички сектори, а инфлационните очаквания спаднаха до най-ниските си нива от почти три години и половина насам. Анализаторите считат това като яркочервен флаг за банкерите на Европейската централна банка (ЕЦБ), на който трябва да обърнат внимание на заседанието си на 3 април

Очакванията са, че през март инфлацията в Европа ще се забави до 0,6% в ​​сравнение с ревизираната надолу оценка за индекса на потребителските цени от 0,7% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още