IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясни са държавите, които няма да гласуват на първото заседание на ЕЦБ догодина

Гуверньорите на централните банки на Испания, Естония, Ирландия и Гърция ще са първите, лишени от право на глас, съгласно новия ротационен принцип

14:38 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ясни са държавите, които няма да гласуват на първото заседание на ЕЦБ догодина

Управителите на централните банки на Испания, Естония, Ирландия и Гърция няма да имат право на глас на първата среща на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2015 г., съгласно новата система за гласуване на тялото, съобщава WBP Online.

За да бъде определено кои държави ще се лишат от правото на глас на централните си банкери, е бил теглен жребий.

ЕЦБ разясни детайли около промените в гласуването, които ще влязат в сила от следващата година, след като Литва се присъедини към еврозоната и така броят на страните в състава на валутния блок надхвърли 18. Промените ще отслабят влиянието на по-малките държави, за сметка на по-големите икономики.

Новите правила ще разделят централните банкери на две групи, съобразно размера на икономиките на страните им. Петте най-големи икономики с най-големите финансовите сектори ще делят 4 гласа. Това са Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия. Останалите 14 страни ще имат право на 11 гласа, но ще могат да гласуват по-рядко, тъй като повече страни ще се присъединят към Управителния съвет. Правото си на глас в него вече ще могат да упражняват Естония, Ирландия и Гърция.

Ротационната система беше изработена от ЕЦБ и Европейския съюз (ЕС) още през 2003 г., но условието за прилагането ѝ е членовете на еврозоната да са над 18, което ще се случи с включването на Литва от 1 януари 2015 г.

За шестте членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който определя паричната политика и ръководи ежедневните операции, ротационният принцип не важи и имат постоянно право на глас. Обикновено тези места са заети от най-силните икономики, съответно Германия, Франция, Италия и до 2012 г. - Испания. В момента Португалия, Люксембург и Белгия също влизат в състава, но тяхното присъствие не е неизменно.

Участниците в заседанията, които не могат да гласуват, ще участват в дискусиите на Управителния съвет, посочи ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още