IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Гърция трябва да се ангажира с реформи, за да се споразумее с кредиторите

Положението на страната е резултат от неустойчивия дълг, който бе създаден от страна на правителството, посочи бившият председател на ЕК

14:52 | 23.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: Гърция трябва да се ангажира с реформи, за да се споразумее с кредиторите

Проблемите на Гърция могат да бъдат решени отвътре, като страната трябва да предостави ясен ангажимент за реформи, за да се постигне споразумение с кредиторите си, заяви пред инвеститори в Хонконг бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, цитиран от CNBC.

"Гръцкият народ премина през изключително трудни моменти. Но тези трудности на Гърция не бяха провокирани от Европа", заяви Барозу в обръщение към аудиторията по време на Credit Suisse Asian Investment Conference. "Те бяха провокирани от безотговорното поведение на гръцкото правителство", добави той.

"Положението на Гърция е резултат от неустойчивия дълг, който бе създаден от страна на гръцкото правителство – от лошото управление на публичните финанси, огромните проблеми с укриването на данъци и данъчните измами и проблемите на администрацията", каза Барозу, като отбеляза, че страната също така е подвела Европейския съюз (ЕС) чрез подаване на фалшиви данни относно нейната икономика.

Мястото на Гърция в еврозоната е несигурно, тъй като СИРИЗА, която се противопоставя на строгите икономии, спечели парламентаpните избори през януари.

Новото правителство в Атина се стреми да предоговори мерките за строги икономии, наложени на страната като част от спасителния пакет в размер на 240 млрд. евро.

"Няма нещо, което да кара Гърция да бъде в трудна ситуация. Има реформи, които те могат да направят и са в състояние, както всяка друга страна, да се изправят на крака", отбеляза бившият председател на ЕК.

"Има един идеологически проблем, който съществува за гръцкото правителство. То трябва да разбере, че пътя пред страната за възстановяване доверието на пазарите е в действителност чрез структурните реформи, с които Гърция се ангажира", посочи Барозу.

Забележките му до голяма степен съвпаднаха с нетърпението, наблюдавано и в редиците на сегашното ръководство в ЕС.

След срещата на финансовите министри от еврозоната за Гърция в Брюксел на 9 март президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум дори каза, че Атина трябва да "спре загубата на време".

"Играта на котка с мишка" между Германия и Гърция помрачи преговорите през последните седмици, точно когато изглеждаше, че Берлин и Атина ще постигнат компромис. Очаква се гръцкият премиер Алексис Ципрас да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин по-късно днес.

Въпреки обществените допитвания, показващи, че по-голямата част от германците са готови да оставят Гърция да напусне еврозоната, Барозу заяви, че самият ЕС се е ангажирал да задържи Атина в рамките на валутния блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още