IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата партия в Италия претърпя разочарование на частичния местен вот

Урните произведоха доста изнервящи резултати за премиера Матео Ренци

11:38 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Популистките антиевропейски партии са във възход в Италия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Популистките антиевропейски партии са във възход в Италия. Снимка: Ройтерс

Управляващата партия на италианския премиер Матео Ренци претърпя разочарование на частичните местни избори, които се проведоха вчера, съобщава FT. Демократическата партия изгуби управлението в ключовия северозападен регион Лигурия, а в някои от областите популистките партии записаха особено силно представяне, допълва изданието.

Партията на Ренци спечели постовете на областните управители в пет от седемте региона, но урните произведоха доста изнервящи резултати за бившия кмет на Флоренция, който дойде на власт през февруари 2014 г. с план за съживяването на икономиката на страната.

Загубата в Лигурия предизвиква особено безпокойство. Кандидатът на Демократическата партия Рафаела Таита, подкрепяна лично от Ренци, изгуби от Джовани Тоти от дясноцентристката партия на Силвио Берлускони „Forza Italia“.

Същевмременно „Северната лига“ - една от популистките антиевропейски партии в Италия, се утвърди като водеща на десния фронт. Лука Дзая – губернаторът на североизточния регион Венето, който е от партията, беше преизбран с убедително мнозинство. Политическата сила освен това се представи доста добре във вота в централните райони на Италия – излезе втора в Тоскана и се бори за второто място в Умбрия.

В пет от седемте региона, в които имаше избори „Северната лига“ изпреварва Forza Italia.

Движението „Пет звезди“ на комедианта Джузепе (Бепе) Грило също остава мощна сила на политическия фронт. Партията събра над 20 на сто от гласовете в Лигурия и е близо до 20-те процента в Пулия и Кампания. В останалите области резултатът на партията се колебае около 15-те процента.

Победата на Ренци в Кампания беше засенчена от факта, че кандидатът на Демократическата партия Винченцо де Лука временно се оттегли, след като получи обвинение в злоупотреба със служебно положение, докато е бил кмет на Салерно. Де Лука отрече обвиненията и обяви, че ще обжалва.

Според Дойче Веле партията на Матео Ренци е спечелила 22,6% от гласовете като цяло във всички области. Втората позиция е за Движение „Пет звезди“ с малко под 20 на сто, а третата – за „Северната лига“ с около 13 на сто. Forza Italia на Берлускони е на четвърта позиция с малко над 10 на сто от гласовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още