IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите - необходимостта на Европа

Европейските страни имат нужда от имигранти, за да запълнят работните места, които местните не могат или не искат да заемат

17:44 | 07.09.15 г. 54
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Затрогващо е да видиш как в Германия футболните фенове държат плакати, приветстващи бежанци от опустошения от войни Близък изток. Германия е новата Обетована земя за отчаяните и изтормозените, оцелелите от войни и грабежи, коментира за project-syndicate.org Иан Бурума, професор по човешки права и журналистика в Bard College. 

 

 

 

Дори популярните германски таблоиди, които обикновено не отразяват направените добрини, промотират готовност за помощ. И докато политиците в Обединеното кралство и други страни кършат ръце и обясняват защо относително малкият наплив от сирийци, либийци, иракчани и еритрейци представлява смъртоносна заплаха за социалната структура на техните общества, „мама Меркел“ обещава, че Германия няма да отхвърли никой истински бежанец.

Очаква се около 800 000 бежанци да влязат в Германия през тази година, докато британският министър-председател Дейвид Камерън вдига врява за по-малко от 30 000 молби за убежище и мрачно предупреждава за „тълпите хора“, пресичащи Северно море. И, за разлика от Меркел, Камерън бе отчасти виновен за подклаждането на една от войните (тази в Либия), която направи живота непоносим за милиони. Не е учудващо, че Меркел иска други европейски страни да поемат повече бежанци чрез задължителна квотна система.

Всъщност въпреки тревожните реторики на политиците си обществото на Обединеното кралство е по-етнически смесено и в някои отношения по-отворено от това на Германия. Лондон е несравнимо по-космополитен от Берлин и Франкфурт. И, като цяло, Великобритания обира значителни ползи от имиграцията. Всъщност националната здравна служба дори предупреди, че приемането на по-малко имигранти ще бъде катастрофално, оставяйки британските болници с недостатъчен персонал.

Настроението в съвременна Германия може би е изключение. Приемането на бежанци или изобщо имигранти никога не е било лесно за убеждаване от политическа гледна точка. В края на 30-те години на миналия век, когато евреите в Германия и Австрия са в смъртоносна опасност, малко страни, включително богатите Съединени щати, са подготвени да приемат повече от шепа бежанци. Великобритания приема около 10 000 еврейски деца през 1939 г., буквално в последната минута, но само ако имат местни спонсори и дойдат без родителите си.

Не можем да твърдим, че щедростта в Германия днес е свързана с убийственото поведение на германците в миналото. Японците също носят бремето на отминали престъпления, но тяхното отношение към чужденците, изпаднали в беда, е много по-малко гостоприемно. Въпреки че малко германци имат лични спомени за Третия райх, много все още усещат нуждата да докажат, че са се поучили от грешките на страната си.

Но почти изключителният фокус на политици и медии върху сегашната бежанска криза прикрива по-сериозни имиграционни проблеми. Снимките на отчаяни бежански семейства, носещи се по морето, на милостта на грабливи контрабандисти и гангстери, лесно може да предизвика съжаление и състрадание (и то не само в Германия). Но повечето хора, пресичащи европейските граници, за да намерят работа и да изградят нов живот, не са бежанци.

Когато британските официални лица заявяват, че е „очевидно разочароващо“, че дошлите във Великобритания са с около 300 000 души повече от напусналите я през 2014 г., те не говорят само за търсещите убежище. Повечето новодошли са от страни от Европейския съюз, като Полша, Румъния и България.

Някои идват като студенти, други – за да си намерят работа. Те не идват, за да спасят живота си, а за да го подобрят. Но смесвайки търсещите убежище с икономическите мигранти, последните са дискредитирани, сякаш се опитват да се вмъкнат под фалшив претекст.

Широкоприето е, че икономическите мигранти, от или извън ЕС, са предимно бедни хора, които ще живеят чрез данъците, плащани от относително богатите. Всъщност повечето от тях не са такива. Те искат да работят.

Ползите за страните домакини могат лесно да се видят. Икономическите мигранти често работят по-усърдно за по-малко пари в сравнение с местните. Това със сигурност не е от интерес за никой. Изтъкването на предимствата на евтиния труд няма да убеди хората, чиито заплати трябва да бъдат орязани. Във всеки случай обаче е по-лесно да се поиска състрадание към бежанците, отколкото приемане на икономическите мигранти. Дори в Германия.

През 2000 г. германският канцлер Герхард Шрьодер поиска да издаде работни визи на около 20 000 чужди технологични експерти, много от които идват от Индия. Германия имаше отчаяна нужда от тях, но Шрьодер срещна бърза опозиция. Един политик дори издигна слогана „Деца вместо индийци“.

Но германците, както гражданите на много други богати страни, не раждат достатъчно деца. Тези страни се нуждаят от имигранти с младежка енергия и умения, за да запълнят работни места, които местните, независимо по каква причина, не могат или не искат да заемат. Това не означава, че всички граници трябва да бъдат отворени за всички. Идеята на Меркел за квоти за бежанците трябва да бъде приложена и за икономическите мигранти.

Засега обаче ЕС не е представил единна политика по миграцията. Гражданите на ЕС могат да се придвижват свободно в съюза (Великобритания иска да спре и това, макар че е малко вероятно да успее). Но икономическата миграция от страни извън ЕС, при внимателно управлявани условия, е както законна, така и наложителна. Причината не е, че мигрантите заслужават съчувствие от европейците, а защото Европа се нуждае от тях.

Това няма да бъде лесно. Повечето хора изглежда по-лесно слушат емоциите си – което може да ги доведе или до масово убийство, или до дълбоко съчувствие в зависимост от обстоятелствата, отколкото хладното пресмятане на рационалния личен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 10 rate down comment 3
pepe
преди 8 години
"Нищо по лесно няма от това да организираме един референдум и да излезем от ЕС!"Продължаваш с глупостите - гърците като проведоха референдум и резултата в преносен смисъл беше за излизане от ЕС, къде и каква е процедурата за това.Завоевателите не създават процедури за отстъпване на територии. Само ми посочи къде в ЕС законодателството е описана такава процедура ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
Някой насила ли ни е вкарал в ЕС? След като смяташ, че нямаме сметка от този съюз, защо не излезем от него? Каква идилия бяха 90-те години, когато не бяхме член на ЕС, а България беше независима и никой не и налагаше нищо!Нищо по лесно няма от това да организираме един референдум и да излезем от ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
ха ха ха ...и се включиха медиите ...!Сега вече убедихте ли се в НЕОБХОДИМОСТТА от мултикутуроризма!? Насълзиха ли ви се очите!? :))))))... Още има неубедени!? Съмняващи се в правилността на случващото се!? ..ооо има време това са няколко дни само. Предстоят години! :)))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Прав си ,но не мисли че ще те разбере за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Сори, но това е начинът на отстояването на правата на ***! Не искат да се съобразят с порядките на мнозинството, а искат да си наложат *** модел на живот и си мислят, че имат повече права от мнозинството и от тези които им дават помощи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
И не бъди толкова сигурен кой от кого цоца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 1
pepe
преди 8 години
Ами точно за ромите не трябва да отваряш въпрос, че видяхме нагледно "дългогодишния опит" и "толерантноста" на Европа спрямо тях - Франция, Италия и т.н. Лесно е разни НПО постоянно да сипят хили по адрес на БГ, а когато се наложи да "интегрират" един пренебрежимо малък % в сравнение като бройка и ресурс на съответната държава подходиха по "попски". А тая мантра за мултикултурните общества върви я прокламирай в Франция, Англия, Испания и т.н., за да "усетиш" нагласата на местните. Проблема с мюсюлманската миграция, че тези хора не искат да се интегрират и продължават да живеят в капсулирани общности, а на всичко отгоре имат претенциите да налагат тяхните си разбирания на местните. За германската "готовност" да приемат мигранти - посочи ми броя на джамиите в Германия въпроке дългогодишното пръсъствие на 2.5 мил. турска диаспора. Може би можеш да намериш отговара на кмета на Хамбург на молбата на местните мюцюлмани за изграждане на молитвен дом за техните нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Това е да си отстояваш интересите ,а не да си изуваш гащите пред силните на деня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
Идеално Вишеградската четворка, Румъния и България да си направят един етнически и религиозно чист съюз. Европа и доста преди влизането на Източна европа си беше муклтикулти. Какъв е смисълът да се бутаме като малцинство в един съюз, който не отговаря на идеите ни и да искаме да го променяме от вътре! Това е точно *** старатегия! Влизаме в Европа, но вместо да с интегрираме искаме да я променим по наш образ и да цокаме помощи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Като ги жалиш толкова приеми си ги в къщи . Аман от гей *** на англоезичните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още