IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите - необходимостта на Европа

Европейските страни имат нужда от имигранти, за да запълнят работните места, които местните не могат или не искат да заемат

17:44 | 07.09.15 г. 54
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Затрогващо е да видиш как в Германия футболните фенове държат плакати, приветстващи бежанци от опустошения от войни Близък изток. Германия е новата Обетована земя за отчаяните и изтормозените, оцелелите от войни и грабежи, коментира за project-syndicate.org Иан Бурума, професор по човешки права и журналистика в Bard College. 

 

 

 

Дори популярните германски таблоиди, които обикновено не отразяват направените добрини, промотират готовност за помощ. И докато политиците в Обединеното кралство и други страни кършат ръце и обясняват защо относително малкият наплив от сирийци, либийци, иракчани и еритрейци представлява смъртоносна заплаха за социалната структура на техните общества, „мама Меркел“ обещава, че Германия няма да отхвърли никой истински бежанец.

Очаква се около 800 000 бежанци да влязат в Германия през тази година, докато британският министър-председател Дейвид Камерън вдига врява за по-малко от 30 000 молби за убежище и мрачно предупреждава за „тълпите хора“, пресичащи Северно море. И, за разлика от Меркел, Камерън бе отчасти виновен за подклаждането на една от войните (тази в Либия), която направи живота непоносим за милиони. Не е учудващо, че Меркел иска други европейски страни да поемат повече бежанци чрез задължителна квотна система.

Всъщност въпреки тревожните реторики на политиците си обществото на Обединеното кралство е по-етнически смесено и в някои отношения по-отворено от това на Германия. Лондон е несравнимо по-космополитен от Берлин и Франкфурт. И, като цяло, Великобритания обира значителни ползи от имиграцията. Всъщност националната здравна служба дори предупреди, че приемането на по-малко имигранти ще бъде катастрофално, оставяйки британските болници с недостатъчен персонал.

Настроението в съвременна Германия може би е изключение. Приемането на бежанци или изобщо имигранти никога не е било лесно за убеждаване от политическа гледна точка. В края на 30-те години на миналия век, когато евреите в Германия и Австрия са в смъртоносна опасност, малко страни, включително богатите Съединени щати, са подготвени да приемат повече от шепа бежанци. Великобритания приема около 10 000 еврейски деца през 1939 г., буквално в последната минута, но само ако имат местни спонсори и дойдат без родителите си.

Не можем да твърдим, че щедростта в Германия днес е свързана с убийственото поведение на германците в миналото. Японците също носят бремето на отминали престъпления, но тяхното отношение към чужденците, изпаднали в беда, е много по-малко гостоприемно. Въпреки че малко германци имат лични спомени за Третия райх, много все още усещат нуждата да докажат, че са се поучили от грешките на страната си.

Но почти изключителният фокус на политици и медии върху сегашната бежанска криза прикрива по-сериозни имиграционни проблеми. Снимките на отчаяни бежански семейства, носещи се по морето, на милостта на грабливи контрабандисти и гангстери, лесно може да предизвика съжаление и състрадание (и то не само в Германия). Но повечето хора, пресичащи европейските граници, за да намерят работа и да изградят нов живот, не са бежанци.

Когато британските официални лица заявяват, че е „очевидно разочароващо“, че дошлите във Великобритания са с около 300 000 души повече от напусналите я през 2014 г., те не говорят само за търсещите убежище. Повечето новодошли са от страни от Европейския съюз, като Полша, Румъния и България.

Някои идват като студенти, други – за да си намерят работа. Те не идват, за да спасят живота си, а за да го подобрят. Но смесвайки търсещите убежище с икономическите мигранти, последните са дискредитирани, сякаш се опитват да се вмъкнат под фалшив претекст.

Широкоприето е, че икономическите мигранти, от или извън ЕС, са предимно бедни хора, които ще живеят чрез данъците, плащани от относително богатите. Всъщност повечето от тях не са такива. Те искат да работят.

Ползите за страните домакини могат лесно да се видят. Икономическите мигранти често работят по-усърдно за по-малко пари в сравнение с местните. Това със сигурност не е от интерес за никой. Изтъкването на предимствата на евтиния труд няма да убеди хората, чиито заплати трябва да бъдат орязани. Във всеки случай обаче е по-лесно да се поиска състрадание към бежанците, отколкото приемане на икономическите мигранти. Дори в Германия.

През 2000 г. германският канцлер Герхард Шрьодер поиска да издаде работни визи на около 20 000 чужди технологични експерти, много от които идват от Индия. Германия имаше отчаяна нужда от тях, но Шрьодер срещна бърза опозиция. Един политик дори издигна слогана „Деца вместо индийци“.

Но германците, както гражданите на много други богати страни, не раждат достатъчно деца. Тези страни се нуждаят от имигранти с младежка енергия и умения, за да запълнят работни места, които местните, независимо по каква причина, не могат или не искат да заемат. Това не означава, че всички граници трябва да бъдат отворени за всички. Идеята на Меркел за квоти за бежанците трябва да бъде приложена и за икономическите мигранти.

Засега обаче ЕС не е представил единна политика по миграцията. Гражданите на ЕС могат да се придвижват свободно в съюза (Великобритания иска да спре и това, макар че е малко вероятно да успее). Но икономическата миграция от страни извън ЕС, при внимателно управлявани условия, е както законна, така и наложителна. Причината не е, че мигрантите заслужават съчувствие от европейците, а защото Европа се нуждае от тях.

Това няма да бъде лесно. Повечето хора изглежда по-лесно слушат емоциите си – което може да ги доведе или до масово убийство, или до дълбоко съчувствие в зависимост от обстоятелствата, отколкото хладното пресмятане на рационалния личен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Предполагам, че другарят Ким Чен Ун е сигурен в подкрепата на северно-корейците и затова никога не е искал референдум. И Тодор Живков беше така на времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
Хората са гладни и жадни по пътищата на Европа, а ти искаш референдум? Решението трябва да се вземе сега, а не след 3 месеца. Референдум иска този, който няма сигурност в подкрепата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 11
MZ/X
преди 8 години
Импе, каква е разликата преди и след влизането в ЕС спрямо ромите? Не мислиш ли, че сега точно източно европейците се държим като ромите? Живеем на помощи на ЕС, но имаме претенции да определяме дневния ред на Европа?Хайде малко по скромно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Защо не проведат референдум в Германия като толкова искат мюсулманите от Сирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
Вишеградската четворка не ги иска .Румънците казват че биха приели само ако ги приемат в шенген ,а къде са нашите охлюви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 25 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Това твърдение е меко казано смешно. Щом германците толкова много искат бежанци, защо ЕС иска да ги разселва, а просто не ги прати всичките в Германия, нали уж много ги искат там??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 18
MZ/X
преди 8 години
Твое право си е да емигрираш където си искаш, но 99% от българите емигрират в държавите с най-много имигранти от третия свят! Това са фактите! Защо никой не емигра към Русия или Китай? Толкова ли са глупави тези твои сънародници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Знам, че не може да ти го проумее акъла, но имаше не едно проучване на общественото мнение в Германия което показваше, че мнозинството от германците подкрепят приемането на бежанците от Сирия. Да не ги мислиш за тотални луди германските политици да действат срещу волята на народа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 18
MZ/X
преди 8 години
Европеец може да се наречеш, когато плащаш нещо в европейската каса! Докато всички българи живеят от трансферите на баба Меркел е много арогонтно да и даваш акъл кого да приема и кого да не приема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Ти не правиш разлика германците и германската полическа класа. 100% сигурно, е че германците не искат тези хора и ако ги искаха нямаше масово да палят бежанските лагери. Само за тази година над 20-30 случая на палежи на бежански лагери и жилища за бежанци. Тези, които посрещат бежанците са НПО-та подобни на Български Хелзински Комитет и някой и друг *** с промит мозък. Наскоро Меркел беше освирквана и наричaна предател в Дрезден https://***.youtube.com/watch?v=DqPUIH6s2YA . Единствените, които имат ползва от тези имигранти са германските социалисти/комунисти, защото бежанците ще гласуват само за тях. У нас БСП/ДПС правят същото с ромския/турския вот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още