IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Провалът в справянето с бежанците говори за по-голям проблем в Европа

По думите му ЕС зачита само правилата на фискалната дисциплина и оставя отделните страни сами да се справят с бежанската вълна

09:35 | 19.09.15 г. 1
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Начинът, по който Европа се справя с наплива на бежанци, е пример за по-дълбока криза на един континент, който е забравил своите основни ценности, заяви Алексис Ципрас по време на предизборен митинг в Гърция, предава Ройтерс.

Ципрас се бори за втория си мандат като премиер на страната, която се превърна в портал към Европейския съюз за хилядите бежанци, бягащи от Сирия. Гърция обаче твърди, че Европа и особено Унгария са се провалили в изпълнението на задачите, свързани със справянето с една от най-тежките хуманитарни кризи от десетилетия насам.

“Когато Средиземно море се превръща в гробище, а Егейско море изхвърля на бреговете си починали деца, самото понятие за обединена Европа е в криза, както и европейската култура”, коментира Ципрас в Атина в петък вечерта.

Той се надява да бъде преизбран по време на вота в Гърция, който ще се проведе тази неделя. Неговият основен опонент е Вангелис Мемаракис от Нова демократична партия.

За разлика от част от страните в Европейския съюз (ЕС), Гърция не е спряла преминаването бежанците през нейна територия. Но Ципрас смята, че имигрантите трябва да преценят в коя Европа ще се озоват - дали това ще бъде Европа, където пекар на гръцкия остров Кос раздава хляб на бежанци, или Европа на унгарския премиер, която строи огради и раздава куршуми.

“Ако една обединена Европа зачита само правилата за фискалната дисциплина… и оставя всяка страна членка сама да се справя с една голяма криза, това не е Европа, за която са мечтали нейните основатели, нито може да има бъдеще”, допълва Ципрас.

Същевременно испанското правителство обяви, че създава две мисии за връзка в сътрудничество с Гърция и Италия за улесняване на приема на бежанци, предаде AFP.

Целта на Испания е да постигне “по-добър прием и най-вече по-добра интеграция във всяка една страна членка” на ЕС на десетките хиляди мигранти, които застават всеки ден пред вратите на Европа, пише БТА.

Мисиите ще работят заедно с посолствата и консулствата в Гърция и Италия, в които непрестанно пристигат мигранти. Освен това ще работят и с местни неправителствени организации, разкри заместник-министър председателят Сорая Саенс де Сантамария след правителствено заседание.

В началото на септември испанското правителство изяви готовност да приеме 14 931 души, колкото предложи и Европейската комисия, отделно от вече приетите 2749 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
KOSTAS LINKE
преди 8 години
ЦИПУРАС...МНОГО СИ ***.ЦИПУРАКИС..ЗНАЕШ ЛИ КОГА ЩЕ ДАМ ХЛЯБ НА ИСЛЯМСКИ НАВЛЕК И ***....====КОГАТО ИСТАНБУЛ СТАНЕ ОТНОВО ГРЪЦКИ И ХИЛЯДАС КАМБАНЕС ЗАБИАД НАВЕДНАЗ...И КОГАТО 4-ТЕ МАНАРЕТА НА НАШАТА КАТЕДРАЛА АГИА СОФХИА..БЪДАТ РАЗРУШЕНИ С БАГЕР ИЛИ С БОМБЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още