IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия затвори границата със Сърбия

Унгария започна да строи ограда по границата и с Хърватия

08:32 | 18.09.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хърватската полиция заяви, че е забранила движението по пътищата, водещи към седем контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия, съобщи Ройтерс.

"Мярката е в сила до второ нареждане", заяви представител на полицията.

Забраната за движение включва граничния пункт Товарник, при който влязоха повечето мигранти от Сърбия в Хърватия през последните два дни. Според полицията от сряда сутринта в Хърватия са влезли 11 003 мигранти.

Хърватия заплаши вчера, че ще затвори границата със Сърбия, ако притокът на мигранти отново достигне 8000 души на ден. По думите на вътрешния министър Ранко Остоич страната няма възможност да приеме повече мигранти. 

Припомняме, че в четвъртък президентът на ЕС Доналд Туск свика за 23 септември (сряда) извънредна среща на върха на ЕС, на която трябва да бъде преодоляно дълбокото разделение между страните членки за изход от бежанската криза.

ЕК предложи по-рано 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария да бъдат разселени в ЕС на задължителен квотен принцип, но част от страните се противопоставят на подобна мярка. В същото време Германия, която е основна цел за повечето бежанци, обяви, че вече не може да се справя сама и поиска помощ от другите страни.

Междувременно Унгария започна да строи ограда по границата с Хърватия, за да пресече притока на мигранти, и вече е разположила стотици войници и полицаи на границата, съобщи премиерът Виктор Орбан по общественото радио в петък, предаде Ройтерс.

Той уточни, че оградата по критичния 41-километров участък, където двете страни не са разделени от река, е бързо решение и ще бъде завършена в рамките на деня

"Трябва да приложим същите мерки като по сръбско-унгарската граница", каза Орбан, добавяйки, че в момента 600 войници работят по оградата и предстои да бъдат изпратени още 500 по-късно днес и други 700 през уикенда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Пич, защо няма камери в Сирия? При цялия научен прогрес, по масовите новини, не се показва какво става там, само се пускат слухове и се снимат "неоправдани" бежанци? От какво бягат? Асад се бие с кого? Този въпросния "кого" какво иска? ИД ли е? Демокрация ли искат? Сигурен съм, че заинтересован човек може да намери и отсее информация, но защо УЖ свободните и "демократични" медии засипват населението с пропаганда? Всъщност ние знаем МНОГО малко какво се случва в СИРИЯ и особено в последните месеци, че се засили вълната толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Да съгласен съм с предложението, освен ако ти не искаш тебе с парашут да пуснем там, да свършиш тяхната работа. Тези народи трябва сами да си решат проблемите. Историята ясно е доказала, че при намеса отвън нещата се влошават още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
Пич този *** (MZ/X) Е ПЛАТЕН ***.Погледни ,че под всяка статия за "горките" емигранти драска сополиви коментари !С такива медузи не се спори.Остави го че днес не е изкарал още надницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
Ajax4o
преди 8 години
Бягат от войната?!?! Кои хора бягат от войната? Тези 3 милиона в Турция или тези 500 000 без документи, но с пари /от къде ли са им парите и как така си забравяш документите, но не и парите/?!?! Някак си не ти ли приличат на незаконни имигранти тези, вторите? Опасно, ако не и страшно е в Европа да се допускат хора, които не се знае какви са и кои са! Ти в къщата си кога за последно си пускал да спи някой от улицата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
Какво предлагаш? Хора които бягат от войната да ги връщаме в Сирия и да ги пускаме с парашут там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Ако се бият, трябва да е срещу ИДИЛ и Ал Нусра. Проблем е обаче е ако емигрантите, които пристигат в Европа, споделят точно ценностите на тези организации, дори само и ако одобряват частично действията им. Единственият вариант е Асад да бъде подкрепен, за да приключи с ислямистите. Може да му дадат и някакъв срок да се оттегли след като ги унищожи. Това въпрос на договорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
KostadinovK
преди 8 години
Отваря се нов фронт.Така или иначе намесата на Европа е неизбежна и е по-добре да се пращат сириици да воюват отколкото европейци.Сегашното положение е неприемливо и трябва да се вземат трудни решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
MZ/X
преди 8 години
Доста адекватен въпрос, но за да може ЕС да приеме културно примерно 1-1,5 милиона имигранти трябва да има консенсус какво да се прави! Би могло да се засили граничния контрол и в същото време в съседните на Сирия страни да се отворят пунктове в които могат да се подават официални молби за бежански статут в Европа. Така всички бежанци ще знаят, че вече има сигурен и легален път към Европа, а бежанския поток би могъл да се контролира без да влизат в Европа хора които не са проверени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
MZ/X
преди 8 години
Би ли ми отговорил в една гражданска война срещу кого точно трябва да се биеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
С Унгария затворено, с Хърватия също. Сега накъде ще тръгнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още