IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия затвори границата със Сърбия

Унгария започна да строи ограда по границата и с Хърватия

08:32 | 18.09.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хърватската полиция заяви, че е забранила движението по пътищата, водещи към седем контролно-пропускателни пункта на границата със Сърбия, съобщи Ройтерс.

"Мярката е в сила до второ нареждане", заяви представител на полицията.

Забраната за движение включва граничния пункт Товарник, при който влязоха повечето мигранти от Сърбия в Хърватия през последните два дни. Според полицията от сряда сутринта в Хърватия са влезли 11 003 мигранти.

Хърватия заплаши вчера, че ще затвори границата със Сърбия, ако притокът на мигранти отново достигне 8000 души на ден. По думите на вътрешния министър Ранко Остоич страната няма възможност да приеме повече мигранти. 

Припомняме, че в четвъртък президентът на ЕС Доналд Туск свика за 23 септември (сряда) извънредна среща на върха на ЕС, на която трябва да бъде преодоляно дълбокото разделение между страните членки за изход от бежанската криза.

ЕК предложи по-рано 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария да бъдат разселени в ЕС на задължителен квотен принцип, но част от страните се противопоставят на подобна мярка. В същото време Германия, която е основна цел за повечето бежанци, обяви, че вече не може да се справя сама и поиска помощ от другите страни.

Междувременно Унгария започна да строи ограда по границата с Хърватия, за да пресече притока на мигранти, и вече е разположила стотици войници и полицаи на границата, съобщи премиерът Виктор Орбан по общественото радио в петък, предаде Ройтерс.

Той уточни, че оградата по критичния 41-километров участък, където двете страни не са разделени от река, е бързо решение и ще бъде завършена в рамките на деня

"Трябва да приложим същите мерки като по сръбско-унгарската граница", каза Орбан, добавяйки, че в момента 600 войници работят по оградата и предстои да бъдат изпратени още 500 по-късно днес и други 700 през уикенда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 2
KostadinovK
преди 8 години
Бежанци или икономически емигранти? Ако са бежанци предлагам да ги приберат във военни лагери, да ги обучат, въоръжат и обратно на самолета в Сирия да се бият като мъже да свободата на родината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Rumen_
преди 8 години
Аз не мога да разбера, защо Меркел не организира чартърни полети и да ги вози имигрантите директно от Турция до Германия? Нали ги призова да отиват в Германия, защо ги поставя пред всички тези трудности, а не им осигури бързо, удобно и безопасно пътуване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още