IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следовател: Убийството на Немцов не е свързано с политическата му дейност*

Московски съд отказа да признае убийството на Борис Немцов като политическо мотивирано

12:29 | 25.12.15 г.
Следовател: Убийството на Немцов не е свързано с политическата му дейност*

Убийството на опозиционера Борис Немцов не е свързано с политическата или обществената му дейност. Това заяви следовател по делото по време на заседание на Басманския съд, пише руската информационна агенция ТАСС. 

По време на делото се разглежда жалба на семейството на Немцов да бъде преразгледано основанието за разглеждането на делото по смъртта на политика. Следствието в Русия работи по версии, че убийството на Немцов е свързано с негови изказвания около каритурите на "Шарли Ебдо", лично отмъщение или заради позицията му по украинския конфликт, както и по още няколко версии.

Дъщерята на Немцов - Жана, обаче настоява основанието за разследването да бъде променено - от "убийство" на "посегателство върху живота на държавен или обществен деятел". Малко по-късно съдът отхвърли жалбата на семейството на убития политик и отсъди, че следствените органи правилно са отказали да преквалифицират делото. 

До този момент има двама задържани по случая.

"В хода на разследването категорично беше установено, че убийството на Немцов не е свързано с неговата политическа дейност", заяви следовател по случая пред съда.

Адвокатът на семейството на убития политик Вадим Прохоров обаче не приема тази версия. Той посочва, че не е възможно изказванията на Немцов по повод карикатурите в "Шарли Ебдо" да са причината за убийството. Престъплението е било планирано от септември 2014 година, а карикатурите бяха публикувани през януари тази година.

Борис Немцов беше убит в нощта на 27 срещу 28 февруари 2015 година на метри от Червения площад в Москва.

* Статията е актуализирана с решението на съда по жалбата на семейството на Борис Немцов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още