IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Дания и Швеция уверяват, че ще намалят мерките за граничен контрол

Договорихме се възможно най-скоро да се върнем към нормалната ситуация, коментира еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

16:08 | 06.01.16 г.
<p>
	Заради бежанската вълна европейските държави затегнаха контрола по границите. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Заради бежанската вълна европейските държави затегнаха контрола по границите. Снимка: архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е получила уверение от Германия, Дания и Швеция, че извънредните мерки за контрол по границите на трите страни ще бъдат сведени до минимум.

Това съобщи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от БНР, след среща с представители на трите държави, които той определи като пример за гостоприемство, солидарност и свободно движение.

“Всички се съгласихме, че Шенген и свободното движение трябва да бъдат опазени както за гражданите, така и за бизнеса. Договорихме се извънредните мерки да се сведат до минимум и възможно най-скоро да се върнем към нормалната ситуация”, коментира Аврамопулос.

Той подчерта, че потокът от бежанци трябва да бъде забавен. “Всички 28 членки на ЕС трябва да защитават границите, да спазват правилата и да изпълняват разпределението на бежанци”, посочи още еврокомисарят.

Дания все още не е въвела проверки на превозите и товарите, но може скоро да го направи, предупреди датският министър по имиграцията Ингер Стьойберг, като допълни, че страната му не желае да се превръща в крайна дестинация на хиляди кандидат-бежанци.

Ситуацията на датско-германската граница към момента не застрашава свободното движение на стоки и хора, заяви германският държавен секретар от федералното министерство на вътрешните работи Оле Шрьодер.

Швеция не може да си позволи нов наплив от бежанци, както миналата година, подчерта министърът на правосъдието Морган Йохансон. Той настоя за засилване на контрола по външните граници на Шенген и забавяне на потока на хора по миграционния маршрут на бежанците през Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още