IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината фирми в България трудно намират нужните служители

Като цяло има положителни тенденции, констатира ЕК в своя преглед на заетостта и социалните политики през 2015 г.

17:50 | 21.01.16 г. 22
Повече от половината фирми в България трудно намират нужните служители

Малко над 50% от българските компании са изпитвали проблеми с намирането на служители с нужните умения през 2013 година. Това сочи последният преглед на Европейската комисия относно заетостта и социалната политика в общността през миналата година.

Данните са категорични - малко са страните, които нямат сериозни проблеми в това отношение. Само в Испания, Кипър, Гърция и Хърватия под 25% от компаниите изпитват трудности да намерят нужните специалисти.

Като цяло 40% от компаниите са затруднени в намирането на подходящите служители, а най-тежка е ситуацията в Балтийските държави - в Естония например почти 70% от компаниите изпитват тези трудности пред развитието на бизнеса си, защото не могат да намерят нужните служители.

За преодоляване на това сериозно предизвикателство от ЕК подготвят програма за нови умения. В прегледа си на социалната политика и заетостта през 2015 година експертите отбелязват още, че сред хората, работещи на длъжности под тяхната квалификация, е значителен делът на идващите от трети страни, тоест извън ЕС.

Като цяло има положителни тенденции, макар и различията между страните да остават - както по отношение на икономическия растеж, така и за заетостта и други важни показатели, които са свързани със социалната политика и пазара на труда, смятат от Брюксел на базата на анализите за сектора през миналата година.

Много от констатираните различия обаче са свързани с недостатъчното използване на човешкия капитал.

"За да постигнем растеж и заетост, трябва да инвестираме в хората", категорична е Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, при представянето на прегледа. Според нея е необходимо трудовото законодателство в ЕС и системите за социална защита да бъдат променени, така че да насърчават предприемачеството и иновациите.

Прегледът на ЕК показва още, че някои обществени групи - младите и старите хора, жените и представителите на етническите малцинства, са изправени пред по-големи пречки при започване на собствен бизнес. Голяма част от европейците пък не смятат, че притежават нужните умения, за да започнат самостоятелна дейност.

Затова и от ЕК препоръчват за целеносочени политики за улесняване на достъпа до финансиране, обучение по предприемачество или за осигуряване на грижи за децата.

През последната година се е повишило разнообразието от трудови договори в ЕС. Това от една страна дава възможност за по-гъвкави работни условия и съответно за по-голямо участие на пазара на труда. От друга страна обаче може да доведе до сегментация на пазара. Някои нови договори могат да бъдат от полза и на двете страни, но пък други създават несигурност, смятат в Брюксел.

Мобилността на човешките ресурси все още не е показала потенциала си - само 4% от гражданите на ЕС живеят в друга държава от общността. Благодарение на мобилността в рамките на ЕС обаче се преодоляват някои проблеми - намалена е безработицата в държави, тежко засегнати от кризата, а от друга страна - решен е въпросът с недостига на работна сила в приемащите държави.

За ефективен трудов пазар в ЕС е нужно да бъде решен и проблемът с трайната безработица. Дългосрочно безработните в общността са около 11,4 млн. души, отбелязват още в прегледа на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Нека си стискат още известно време краденото. Поколението им така или иначе ще го изгуби. Поне 90% от тях ще загубят имането щото проихода им е плебейски! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Зает да КРАДЕ, т.н БГ елит не забелязва /защото е *** и със СЕЛСКИ произход/ че няма да има кой да роби на отроците им! :)))=="България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и население в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката. Според демографските прогнози на ООН, до 2050 г. трудовите ресурси на страната се очаква да намалеят с до 40%. Коефициентът на възрастова зависимост, т.е. на възрастните хора от общия брой на населението, се очаква да се удвои през следващите четири десетилетия. Това се посочва в доклад на Световната банка за България, озаглавен Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението: Възможни варианти за България. До 2050 г. се очаква един на всеки трима българи да бъде по-възрастен от 65 години и само един на всеки двама българи да бъде в трудоспособна възраст." - източник Световната банка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 8 години
Не на последно място фактор за мизерията сред работещите у нас се дължи на факта,че в България т.нар. "синдикални организации" са казионни,продажни или както искате го наречете,но реалността е,че обикновено Техните мастити "лидери" също са креатури на Майката партия и филиал на работодателя....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 8 години
Т.нар."работодатели" в България (разбирайте тия,на които се раздадоха комунистическите куфарчета с пари) беше назначен след квазипрехода у нас по същия начин,както се назначава някой чиновник да речем.С други думи-кадърен щото е бил комунистически бокл.к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 8 години
Така.Т.нар."бизнес" в България (разбирайте тия,на които се раздадоха комунистическите куфарчета с пари) беше назначен след квазипрехода у нас по същия начин,както се назначава някой чиновник да речем.С мощната подкрепа на неразградените структури на ДС у нас,този "бизнес" принуждава българите да работят за жълти стотинки и нагло и безцеремонно реве,че "цената на труда се повишавала".Вбесявам се,когато някой ***-предприемач реве по медиите,че "не може да си намери кадри",защото те искат с трици да ловят мишки.Никой не каза:"Давам 2000 лева заплата и не мога да си намеря човек".Та,от тези креатури на ДС ли очаквате да се съобразят с конюнктурата без да я изопачат!?Много от представителите на едрия "бизнес" у нас бяха логично очистени по времето на прехода.Какво толкова-ритне един-два пъти и мръсната му комунистическа душа получава билет за ада.Лошото е,че друг мафиот го замества.От този "бизнес" у нас ли чакате тласък за развитието на обществото?Я не ме карайте да се смея..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
pecan
преди 8 години
Ясно от коментарите личи кой е работник и кой работодател . Аз лично намирам персонал , но наистина е трудно . Уважавам хората които работят при мен . Заплата от 600 лв чисто работодателят дава около 850 лв . Това е заплата за продавач консултант или касиер . Има основен принцип работника трябва да създава повече продукт от колкото получава . Повечето в този форум не са кадърни да го направят и за това са наемни работници или на свободна практика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
Koikata13
преди 8 години
Търси се специалист с 2езика, компютърна грамотност и счетоводни познания. Способност за ръководене на фирмата и екип. Заплата 600лв- спешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
"Повече от половината фирми в България трудно намират нужните служители."Баси високите критерии...ми как тъй с тез критерии не убивате конкуренцията назапада и изтока бе джанъм...то верно че матриялът е калпав , ама чак толкоз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Не ти трябват познания бе Тошко. Познанията се учат за 6 месеца както сам забеляза. Това, което е нужно е отношение към работата, отговорност, лоялност, желание за учене, и начин на мислене, а тия работи в ЦВто и мотивационното писмо не ги пише. И пак, не намираш ли че е тъпо да напишеш такива изисквания па после да вземеш кой кютук дойде и да ревеш че няма хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Мнозинството работодатели търсят перфектния служител и имат нулево желание да вложат някакво време или пари да го обучат. А все отнякъде тия хора трябва да започнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още