IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината фирми в България трудно намират нужните служители

Като цяло има положителни тенденции, констатира ЕК в своя преглед на заетостта и социалните политики през 2015 г.

17:50 | 21.01.16 г. 22
Повече от половината фирми в България трудно намират нужните служители

Малко над 50% от българските компании са изпитвали проблеми с намирането на служители с нужните умения през 2013 година. Това сочи последният преглед на Европейската комисия относно заетостта и социалната политика в общността през миналата година.

Данните са категорични - малко са страните, които нямат сериозни проблеми в това отношение. Само в Испания, Кипър, Гърция и Хърватия под 25% от компаниите изпитват трудности да намерят нужните специалисти.

Като цяло 40% от компаниите са затруднени в намирането на подходящите служители, а най-тежка е ситуацията в Балтийските държави - в Естония например почти 70% от компаниите изпитват тези трудности пред развитието на бизнеса си, защото не могат да намерят нужните служители.

За преодоляване на това сериозно предизвикателство от ЕК подготвят програма за нови умения. В прегледа си на социалната политика и заетостта през 2015 година експертите отбелязват още, че сред хората, работещи на длъжности под тяхната квалификация, е значителен делът на идващите от трети страни, тоест извън ЕС.

Като цяло има положителни тенденции, макар и различията между страните да остават - както по отношение на икономическия растеж, така и за заетостта и други важни показатели, които са свързани със социалната политика и пазара на труда, смятат от Брюксел на базата на анализите за сектора през миналата година.

Много от констатираните различия обаче са свързани с недостатъчното използване на човешкия капитал.

"За да постигнем растеж и заетост, трябва да инвестираме в хората", категорична е Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, при представянето на прегледа. Според нея е необходимо трудовото законодателство в ЕС и системите за социална защита да бъдат променени, така че да насърчават предприемачеството и иновациите.

Прегледът на ЕК показва още, че някои обществени групи - младите и старите хора, жените и представителите на етническите малцинства, са изправени пред по-големи пречки при започване на собствен бизнес. Голяма част от европейците пък не смятат, че притежават нужните умения, за да започнат самостоятелна дейност.

Затова и от ЕК препоръчват за целеносочени политики за улесняване на достъпа до финансиране, обучение по предприемачество или за осигуряване на грижи за децата.

През последната година се е повишило разнообразието от трудови договори в ЕС. Това от една страна дава възможност за по-гъвкави работни условия и съответно за по-голямо участие на пазара на труда. От друга страна обаче може да доведе до сегментация на пазара. Някои нови договори могат да бъдат от полза и на двете страни, но пък други създават несигурност, смятат в Брюксел.

Мобилността на човешките ресурси все още не е показала потенциала си - само 4% от гражданите на ЕС живеят в друга държава от общността. Благодарение на мобилността в рамките на ЕС обаче се преодоляват някои проблеми - намалена е безработицата в държави, тежко засегнати от кризата, а от друга страна - решен е въпросът с недостига на работна сила в приемащите държави.

За ефективен трудов пазар в ЕС е нужно да бъде решен и проблемът с трайната безработица. Дългосрочно безработните в общността са около 11,4 млн. души, отбелязват още в прегледа на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още