IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиер-Жан Кулон: Единен европейски енергиен пазар не може да съществува

Трябва да се работи в посока на създаване на силни регионални пазари, посочва експертът

09:44 | 22.03.16 г. 4
Пиер-Жан Кулон: Единен европейски енергиен пазар не може да съществува

Единен европейски енергиен пазар не може да съществува. Няма такъв пазар, който да може да обхване цяла Европа, но трябва да се работи в посока на създаване на силни регионални пазари.

Това каза Пиер-Жан Кулон, председател на секция транспорт, енергетика, инфраструктури и информационно общество в Европейския икономически и социален комитет, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Кулон участва в международната конференция "Европейски енергиен съюз - въздействие и последици за гражданското общество", която се провежда в София.

В европейския енергиен пазар е важен принципът на солидарност, каза още Кулон.

"Трябва да се помни, че българският енергиен микс не е същият като германския или френския. В България около 40% от енергията е зависима от добива на въглища и петрол, 30% - от ядрената енергетика, и по-малко от 30% - от възобновяеми енергийни източници. Трябва това съотношение в енергийния микс да се промени, за да се даде възможност за сваляне на цените", коментира той.

По думите на Кулон, когато започне словашкото председателство на Европейския съюз (ЕС) през втората половина на годината, в областта на европейската енергетика "ще се случат много неща".

"Ние сме членове на европейското гражданско общество и трябва да приложим натиск, за да получим истински отговор на въпросите, които ни вълнуват", посочи той.

Кулон каза, че един от важните приоритети и ново предизвикателство е да се даде повече участие в енергийния пазар на страни като България, за да се свалят цените.

Разговорът с Пиер-Жан Кулон можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Разбира се, че може общ енергиен... ама не пазар!!! Обща енергетика може, ама след като ЕС стане една държава, а тази държава стане собственик на активите на тази енергетика... хехе... И други работи може, а вероятно и ЩЕ станат общи... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
разбира се, а пък случайно ако има наченки ще направите всичко възможно да не стане, че току виж се изравнили цените на енергоносителите в целия ЕС и с по ниските заплати на изток ... хептем е закъсахте, във франция само бомби останаха да се произвеждат :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Браво добър коментар! Единния пазар на ЕС е като някаква анаконда, която задушава всичко, с единствената цел да нахрани единствено "главата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Най-накрая да се изкаже нормален човек, не *** с промит мозък. Благодаря ви статията, все по-рядко може да се прочетат такива мнения където и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още