IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се нуждае от таймаут

Според един от архитектите на европейския проект Юбер Ведрин още интеграция ще накара хората масово да отхвърлят Европа

16:52 | 04.06.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Човекът, който навремето бе лицето на френската дипломация и ключов играч в европейската интеграция в продължение на почти 20 години, сега казва, че Европа се нуждае от таймаут, пише POLITICO.

Юбер Ведрин бе довереният съветник по външната политика на Франсоа Митеран и началник на неговия кабинет през последните години на мандата му до средата на 90-те години, както и външен министър в правителството от 1997 г. до 2002 г. Той бе от големите играчи в преговорите, които доведоха до Шенгенското споразумение през 1985 г., стартирането на Европейския паричен съюз през 1990 г., както и когато еврото стана обща валута през 1999 г. Сега обаче Ведрин казва, че Европа се нуждае от пауза.

„В повечето страни днес има между 15% и 20% избиратели, които отхвърлят Европа като цяло и други 15-20%, които остават заклети еврофили. Това оставя едни поне 60% по средата, които бих нарекъл алергични към Европа“, казва Вердин в интервю за POLITICO. “Въпреки това виждаме правителства и партии, които подскачат, искайки повече Европа, повече Европа!’”.

“Ако искате хората масово да отхвърлят Европа, продължавайте все така“, добавя той.

Може би е странно един от архитектите на дипломацията на Митеран да се отдръпне толкова назад от ентусиазма на бившия президент за европейската интеграция. Реакцията на френските политически кръгове показва именно това, като множество от бившите му колеги и съветници на Митеран са особено разгневени от последните му изявления.

Но дори тези, които не са съгласни с него, признават, че Ведрин винаги е бил равнодушен към лиричния ентусиазъм на някои по всичко европейско. През 2000 г. точно, след като германският му колега Йошка Фишер предложи допълнителна европейска интеграция сред твърдо ядро държави, които искаха да продължат напред, Ведрин отхвърли идеята.

„От векове европейците страдат твърде много от лидери, ведещи ги до жестоки разочарования“, каза той.

В книгата си, издадена по-рано тази година - „Предизвикателството пред света“ (Le Monde Au Défi) той защитава идеята, че т.нар. „международна общност“ не съществува – нито в политиката, нито в икономиката. Нищо не може напълно да надхвърли националните интереси, пише той: нито следвоенните идеали, нито следсъветските илюзии, нито глобализирания пазар. Единствената сфера, в която може да се открие подобно нещо, са въпросите за околната среда.

По отношение на Европа Ведрин твърди, че лиричният подход, предпочитан от интеграционистите, „означава, че има опити правителствата да бъдат засрамени заради техния "национален егоизъм" и др. Но в случая говорим за легитимни национални интереси“.

Според него има един-едиствен човек в Европа, който разбира проблема и това е председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Останалите лидери на ЕС също изглежда са се събудили за риска от европейска свръхреакция. В понеделник в Люксембург председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на среща на дясноцентристката Европейска народна партия заяви, че настояването за повече Европа захранва възхода на популизма.

„Обсебени от идеята за незабавна и абсолютна интеграция не успяхме да забележим, че обикновените хора, гражданите на Европа, не споделят нашия евроентусиазъм“, каза Туск.

Според Ведрин правителствата на ЕС трябва тържествено да обявят „пауза“ на допълнителна интеграция. Той твърди, че обща европейска инициатива на Франция и Германия не би била полезна, ако британските гласоподаватели изберат да излязат от блока на референдума на 23 юни.

„Франция“, казва той, „няма да бъде силна, докато икономиката не се възстанови чрез фискална дисциплина и структурни реформи по начина, по който Герхард Шрьодер го направи в Германия“.

Странно е думите да идват от бивш член на правителство, което ясно и целенасочено в края на 90-те години отказа да се присъедини към манифеста за „Третия път“*, предложен именно от Шрьодер и британския премиер Тони Блеър. Но е също толкова странно да слушаме как Франсоа Оланд възхвалява реформите на Шрьодер, които толкова много презираше като председател на Социалистическа партия по онова време.

На въпрос дали няма противоречие между „паузата“, за която призовава, и все пак желанието му за допълнителна интеграция на еврозоната, Ведрин казва: „Съгласен съм, че има такова. Но трябва да приключим това, което бе направено само отчасти, когато започнахме“.

Според Ведрин ако Великобритания напусне съюза, това ще бъде огромен удар за Европа. Личните му предпочитания са страната, която винаги е била прагматична към ЕС, по-скоро да остане в съюза.

„Великобритания взима всичко хубаво от Европа, но не е част от лошите неща – Шенген и еврото. Защо ѝ е да напуска?“, заявява той.

* Третият път е позиция, близка до центризма, която се опитва да помири дясната и лявата политика, защитавайки съчетаване на десните икономически и левите социални политики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Я се фанете вие ***.те па си извъртете по един масур в знак на солидарност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Mesoiadess
преди 7 години
политиците избраха да жертват ЕС в името на експеримента и заради страхове от последици при спазване на правилата - съюз основан на страха и малоумието не добър за никого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
;) по скоро форумите *** ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 15
studioaa
преди 7 години
ЕС има нужда от разпад не от таймаут, а атанасио има нужда от психиатър спешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
Проф.Иван Ангелов в книгата си ''Свет.иконом.криза и България'' добре обяснява ,че трябва регулирана пазарна икономика НО поради системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441вече трябва ресурсно базирана и планирана екологична икономика Икономиката не може да функционира без политика и последните 20-30год. икономическа история доказа ,че неолиберализма особено във финансовият капитализъм може да се разглежда като престъпление срещу човечеството но от друга страна ни послужи като сигнална червена лампа за да осъзнаем системната криза за да имаме повече време да реагираме - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761527467458813
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 22
khao
преди 7 години
един по един форумните герои си показват истинските лица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
Атанасио
преди 7 години
Аз също съм за ''третия път'' защото в Новия Завет е записано така ''8. А Закхей застана и рече Господу: ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси...''/Лук.19:8/тоест ''половината от имота си '' е 50% данъци а не 10% плосък данък(десятък от Старият Завет) и семейното облагане е задължително а това за безусловен базов доход не ми харесва и сега няма да обяснявам детайлите но всичко е съобразено с казаното от св.ап.Павел ''който не иска да работи не трябва да яде'' тоест трябва да се подържа безработицата до 2-3% с обществено полезни дейности и нормиране на труда.Казано иначе през последните столетия науката откри и доказа неща които са записани във Библията включително за икономиката и финансите - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1694350750843152
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още