IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скалпел вместо чук

ЕС има недостатъци, но е твърде ценен, за да бъде унищожен с лека ръка

14:30 | 21.05.16 г. 7
Скалпел вместо чук

Безспорно намиращият се в момента на кръстопът Европейски съюз (ЕС) има редица недостатъци, но все пак той е твърде ценен, за да бъде унищожен с лека ръка. Това мнение изказа на организираната от Brain Workshop Institute конференция „Бъдещето пред банковата система в Европа“ Стефан Колев, професор по икономическа политика в Университета за приложни науки в Цвикау, Германия, и заместник-директор на Института Wilchelm Röpcke в Ерфурт, Германия.

Проф. Колев използва творчеството на германския икономист Вилхелм Рьопке, за да илюстрира възможното развитие на Европ. По думите му едната идея е Европа да стане „голяма Швейцария“ и да следва пътя на голяма икономическа, но не и политическа интеграция.

Другата траектория би била Европа да стане „голяма Франция“ - политическа интеграция и централизация. „Винаги досега сме виждали преплитане на тези две траектории. Във всеки момент има феномени и за двете траектории, но напоследък сме свидетели по-скоро на втората насока“, коментира той.

Икономистът е на мнение, че на ЕС трябва да се гледа с повече внимание, защото в момента се сравнява нещо реално, продукт на сложни и дълги процеси, с модели на политико-икономически структури, а това по думите му не е коректно.

Може би най-практичното предимство за нас днес е свободата на движение. „С това не искам да кажа, че ЕС е перфектен съюз. Наистина този съюз регулира твърде много, но пък и дава много свободи. Затова твърде банално е да разрушим ЕС само защото противоречи на някои принципи на либерализма“, заключи той.

Представата, че след разпада на ЕС стартира т. нар. “рай на свободата” със само хоризонтални отношения между хората, по думите му, е утопия. „Ако приемем, че хората търсят и предлагат власт, то борбата на либерализма и на икономиката като наука може да се опише с метафората на Сизиф. Както Сизиф е проклет да бута постоянно камъка нагоре, такава е и борбата с представата, че властта трябва да бъде минимализирана или доведена до нула“.

Ето защо според него и представата, че властта ще изчезне заедно със структури като ЕС и националната държава, е една илюзия.

„От днешна гледна точка дори еврото и банковият съюз по-скоро се оказват динамит, а не цимент. Но пък динамитът проправя пътя напред“, каза още проф. Стефан Колев.

Investor.bg е медиен партньор на конференцията „Бъдещето пред банковата система в Европа“, организирана от Brain Workshop Institute

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 12
supertrader
преди 7 години
Проблема на Европа са социалистите, ако се забрани съществаването на такива партии, идеи и те се поставят под ударите на закона и ще приключат проблемите. Германия се държи по този начин с другите в ЕС защото и трябват пари за социализъма който там се изпълнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 19
dakl
преди 7 години
На практика Германия изчерпи възможностите на Източна Европа да осигурява пазар за нейната промишленост и тя се насочи на Изток.Украйна обаче показа , че това движение няма да бъде така успешно , както колонизирането на останалата част от континента.Следователно освен икономическа мощ е необходима и военна , а това предполага обединението на ресурсите на всички държави , което направи преди 75 години Хитлер.И изведнъж възникнаха проблемите, защото не всички държавни ръководители козируваха и изпълняваха нарежданията както Плевнелиев и изведнъж ...проблемите на Европа могат да се окажат нерешаеми??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Икономисти ,финансисти и т.н. академични среди трябва най-после да разберат ФАКТА ,че растежа не може да е безкраен защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята ,и заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) ,и заради глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още десетки милиарди консуматори(хора) на стоки и услуги.НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова ''система'' ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Преди 2-3 седмици попаднах на една статия на проф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970КАЗАНО КРАТКО ТРЯБВА УПРАВЛЕНИЕ ,ПЛАНИРАНЕ НА ИКОНОМИКАТА''Според Милтън Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добра правителствена парична политика от една страна и фискална, и регулационна политика от друга - https://bg.wikipedia.org/wiki/Милтън_ФридманНобелисти по икономика СЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ,че може да има постоянен растеж и затова пиша за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Като цяло ЕС е добро но има 49% недостатъци казано образно и кратко За класическите икономисти като Адам Смит или Дейвид Рикардо е невъзможно да се разбира функционирането на икономиката без политика или на политиката без икономика тоест само невеж може да твърди ,че ''невидимата ръка'' ще регулира всичко.Кейнс - при растеж трябва увеличение на данъците и лихвите а при рецесия намаление на данъци,лихви и държ.политики за увеличение на иконом.активност и съвкупното търсене за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но това е вярно донякъде защото ако при увеличение на лихвите и данъците парите не отиват във фискален резерв който при рецесия се използва за стимулиране на растежа се стига до балони и 320% общ дълг спрямо световният БВП тоест частните банки в желанието си да печелят от лихви чрез много кредитиране правят балони умишлено със премахването 1999г. на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933г. и завишаване на оценките на жилищните ипотеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 13
ing5rov
преди 7 години
Досега видяхме напъните Европа да стане една голяма Германия , т.е. всички бачкат като германци , но парите отиват в Гемания...е да , ама не и тоя блицкриг свършва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още