IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Ангела Меркел претърпя втора изборна загуба в рамките на две седмици

Християндемократическият съюз събра най-малкия брой гласове от 1990 г. насам на местния вот в Берлин

11:27 | 19.09.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кандидатът на Алтернатива за Германия Георг Паздерски (вдясно) и един от лидерите на партията Йорг Мойтен се поздравяват след излизането на резултатите. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Кандидатът на Алтернатива за Германия Георг Паздерски (вдясно) и един от лидерите на партията Йорг Мойтен се поздравяват след излизането на резултатите. Снимка: архив Ройтерс

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел претърпя в неделя втората си изборна загуба в рамките на две седмици, събирайки най-малкия брой гласове от 1990 г. на местния вот в Берлин, което сигнализира отхвърлянето на бежанската политика на управляващите, съобщава Ройтерс.

Избирателите се обърнаха към антиимигрантската Алтернатива за Германия, която с 14,2% от гласовете ще влезе в 10-то местно правителство от общо 16 провинции в страната.

Година преди националните избори резултатът ще засили натиска върху Меркел и ще задълбочи разцепленията в консервативния ѝ лагер, като се очаква все повече съюзници от Християнсоциалния съюз да се откажат от нея в Бавария.

Баварският финансов министър от християнсоциалистите Маркус Зьодер бързо нарече резултатите „втория сериозен зов за събуждане“ за две седмици.

„Дълготрайната и огромна загуба на доверие сред традиционните избиратели заплашва консервативния блок“, каза той за ежедневника Bild, добавяйки, че националната коалиция на Меркел трябва отново да си спечели подкрепа, променяйки курса на имиграционната си политика.

Християндемократите на Меркел бяха победени в източната провинция Мекленбург-Предна Померания преди две седмици, предизвикайки призиви от християнсоциалистите за стягане на мигрантската ѝ политика. Тяхното желание е ограничаване на броя на бежанците до 200 хил. годишно, което бе отхвърлено от Меркел.

Ответната реакция срещу мигрантската ѝ политика предизвика въпроси за това дали Меркел – най-силният лидер на Европа, ще успее да спечели четвърти мандат следващата година. Предвид липсата на други очевидни варианти от партията ѝ обаче тя все пак е най-вероятният кандидат.

Лявоцентристкият Социалдемократически съюз е лидер с 21,6% от гласовете, задминавайки християндемократите, които печелят 17,5% от вота. Левицата е на трето място с 15,7%, а Зелените – с 15,1% на четвърта позиция.

Загубите за двете най-големи партии сочат допълнителното разцепление на германския политически небосклон, което повишава възможността за различни коалиции в бъдеще.

Алтернатива за Германия, основана през 2013 г. като антиевропейска партия, е големият победител. През последната година тя се възползва от страховете на избиратели за интеграцията на близо един милион мигранти, влезли в Германия миналата година.

„От нула до двуцифрени резултати – това е уникално за Берлин. Голямата коалиция изгуби гласовете – все още не на национално ниво, но и това ще стане следващата година“, каза кандидатът на Алтернатива за Германия Георг Паздерски след резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 7 години
Що не кажат истината от тия от инвестора, ами само бръщолевят! СОЦИАЛИСТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ и в провинция Мекленбург-Предна Померания и в БЕРЛИН! ИСТИНАТА!!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Малко й е на Меркел.Само загуби по време на избори й пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Това статийче съвсем между другото, докато кроиме капа на Путин... Мути-то зело, че глътнало водица истински, цузамен с целата си партия... Блумбъргови, я дайте още три статии колко малко гласове е спечелила Единна Русия на Путин, да не се разсейва тука аудиторията с дребушляк... хихихи... Чи по такива матрялчета разни люсиенчета, жулиенчета, безмитни и безглави инвеститори от айтисиктира нема какво да коментират... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Втори жълт картон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още