IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел ще предприеме нови мерки срещу вноса на евтина китайска стомана

Очаква се днес еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Сесилия Малстрьом да предложи законодателни промени

13:04 | 09.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Брюксел предприема нови мерки, за да преодолее съпротивата на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) да въведат по-високи мита за вноса на китайска стомана, съобщава Financial Times.

Очаква се днес еврокомисарят по търговските въпроси на ЕС Сесилия Малстрьом да предложи и конкретни законодателни мерки.

Опитът да се съживи дълго отлаганият план на ЕС за увеличаване на наказателните мита срещу дъмпинговата китайска стомана идва на фона на приближаващия краен срок Световната търговска организация (СТО) да реши дали да започне да третира Китай като пазарна икономика в търговски спорове. Това е и ключов въпрос за външната политика на Пекин, отбелязва изданието. 

Специална клауза в споразумението на Китай за членство в СТО позволява другите държави в организацията да третират страната като непазарна икономика. Тя обаче изтича през декември т.г.. Статутът на пазарна икономика ще улесни защитата на китайските компании при антидъмпингови спорове в рамките на Организацията. Според някои анализатори това ще има сериозни последици за ЕС и САЩ.

Този въпрос представлява сериозно предизвикателство за Малстрьом. Тя продължава да е затрупвана от оплаквания за нарастващия внос на стомана от Китай на ниски цени.

Същевременно обаче някои държави от ЕС се опасяват, че налагането на прекалено високи антидъмпингови мита ще е твърде протекционистко, пише FT.

През 2015 г. САЩ наложи антидъмпингова тарифа от 266% на някои продукти от стомана от Китай, припомня изданието. Същевременно митото на ЕС е 21%.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер също призовава за по-високи мита. Основните опасения обаче са свързани с това, че Пекин може да отвърне със затягане на регулаторните мерки срещу европейските компании в Китай.

На срещата им миналия месец лидерите на ЕС поеха ангажимент да вземат окончателно решение за антидъмпинговите мерки срещу вноса на евтина китайска стомана до края на годината. Проблемът е, че Великобритания, Швеция, Холандия, Дания и Финландия се противопоставят на такава промяна, макар и някои дипломати да вярват, че съпротивата на държавите може да бъде преодоляна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Whats up? Свободната търговийка нещо не върви много-много?Що да е дъмпингова китайската стомана? Имат евтина работна ръка, внасят евтини суровини и произвеждат евтина стомана. ЕС като сме толкова умни защо не правим същото?Свободата е хубаво нещо Санчо, ама само ако си производител на БМВ и Мерцедес. Иначе ще ядеш високите мита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още