IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва директните доставки на газ за Кримския полуостров

Полуостровът прави крачка към енергийната независимост от Украйна

13:26 | 27.12.16 г. 13
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приключи работата по проекта за присъединяване на газпреносната мрежа на Крим към Русия и полуостровът вече ще може да получава газ директно от Русия, съобщава ТАСС. По-рано днес и руският президент Владимир Путин даде официалния старт на доставките.

С пускането в експлоатация на новия газопровод всички потребители в Крим ще получават директно руски природен газ. Досега енергийните доставки - на газ и на електроенергия, зависеха почти изцяло - около 80%, от Украйна. С наличните мощности Крим успяваше да обезпечи едва около 20% от енергийното потребление.

Газовата връзка се осъществява чрез газопровод с дължина от почти 359 километра, който преминава през езерото Тузла и Керченския пролив.

С изграждането на газопровода в Крим започва строителството на две електростанции с мощност от 470 мегавата всяка. С реализацията на тези планове на полуострова ще се произвежда по 2 хил. мегаватчаса на ден и ще получи своята енергийна независимост от Украйна.

Около 46% от електроенергията се потребява от домакинствата в Крим, а към 18% - от промишлеността. Анализатори коментират пред ТАСС, че регионът има и значителен потенциал за проекти за зелена енергия - слънчеви панели и вятърни турбини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Е той Крим вече си е върнат там където си му е мястото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 7 години
таман като го върнете и ще имате две връзки до Украйна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още