IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отчита рекордни обеми по "Северен поток"

През 2015 г. по газопровода в Европа са били доставени общо 39 млрд. куб. метра природен газ

09:44 | 03.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На 1 януари 2017 г. по газпопровода "Северен поток" в Европа от Русия са били доставени рекордните 160,75 млн. куб. метра природен газ за денонощие, съобщи ТАСС. Този факт е доказателство, че разширение на северното направление на доставките е необходимо за европейските потребители, коментира ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Към края на декември по газопровода бяха достявани по 150 млн. куб. метра газ на денонощие. Обемите се увеличиха след решението на Европейската комисия да позволи на руския газов гигант да използва още 40% от капацитета на OPAL, макар и разпределяни чрез търгове. Съдът на ЕС обаче спря изпълнението на това решение

OPAL свързва газопреносните мрежи на Германия и Чехия и е реалното продължение на "Северен поток" към Централна Европа.

През 2015 г. по "Северен поток" в Европа са били доставени общо 39 млрд. куб. метра природен газ. Това представлява около 70% от проектната мощност на газопровода. В последните дни обаче доставките са по-големи от проектния капацитет.

По данни на "Нафтогаз Украйна", цитирани от ТАСС, от средата на декември доставките през Украйна намаляват с 19% до почти 121 млн. куб. метра природен газ на денонощие. За сметка на това растат доставките през OPAL - с 41% от 57,1 млн. куб. метра до 80,5 млн. куб. метра.

Общият капацитет на OPAL е 36 млрд. куб. метра природен газ годишно. 

Първоначалните оценки на "Газпром" за 2016 г. сочат, че доставките за Европа се увеличават с 12% до общо 179 млрд. куб. метра. Тези обеми са рекордни, обясняват от компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Алтернативата е дърва...пак от Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още