IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Широката ножица на разпределението на доходите в ЕС

20-те процента от хората с най-високи доходи получават над 5 пъти повече от 20-те процента от хората с най-ниски доходи в общността

12:39 | 18.03.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Широката ножица на разпределението на доходите в ЕС

Разликата между доходите в ЕС варира сериозно не само между отделните страни, но и вътре във всяка една от тях, показва статистиката на Евростат. Данните показват, че средно в ЕС 20-те процента от населението с най-високи доходи получават 5,2 пъти повече от 20-те процента с най-ниски доходи.

Неравенството в доходите трябва да бъде внимателно анализирано в опитите за намаляване на бедността, защото разпределението на ресурсите може да има значителен ефект върху задълбочаване на проблема, пише Евростат.

Данните на статистическата служба показват, че към края на 2015 година 20-те процента от българите с най-високи доходи получават 7 пъти повече от 20-те процента с най-ниски доходи. Лидер е Румъния, където разликата е 8,3 пъти. Двете държави са най-бедните членове на ЕС.

От статистиката е видно, че страните с най-голяма ножица на приходите са всъщност южните държави и повечето от новите членове, тоест приетите след 2000 година. Държавите с най-малки разлики все пак са Чехия и Словакия, където хората с най-високи доходи получават около 3,5 пъти повече от тези с най-ниски.

Неравномерното разпределение на доходите е особено видимо сред различните групи в обществото. Отражението е сериозно при възрастните хора (над 65 години). Анализите на причините може да помогне на пенсионната система например да работи за намаляването на бедността в тази възрастова група.

По данни на Евростат през 2015 година заплашени от бедност в ЕС са 24,8% от населението. Рискът е по-висок в Румъния (38,2%), Испания (33,8%), както и Гърция, България, Италия, Португалия, Словакия, Хърватия, Литва и Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
ss_sgp
преди 7 години
Статистиката за България е изкривена, защото тук често се дават $$$ допълнително на ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"По данни на Евростат през 2015 година заплашени от бедност в ЕС са 24,8% от населението. Рискът е по-висок в Румъния (38,2%), Испания (33,8%), както и Гърция, България, Италия, Португалия, Словакия, Хърватия, Литва и Латвия."Инвестора , не се срамувайте ...покажете цифрата за България , не я замитайте под килима...да видим къде сме по благоденствие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още