IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари не обърнаха внимание на въздушния удар срещу Сирия

Водещите индекси на фондовите борси на Стария контент бяха подкрепени от поскъпването на петрола

19:28 | 07.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови пазари затвориха седмицата със слаби изменения в стойността на водещите индекси. Инвеститорите не обърнаха голямо внимание на въздушните удари, които извърши САЩ срещу военна база, разположена край град Хомс в Сирия, пише CNBC.

Европейските лидери изказаха своята подкрепа на действията на американския президент Доналд Тръмп. Еманюел Макрон, който е лидер в допитванията преди предстоящите президентски избори във Франция, пък призова и международна операция в Сирия, ако бъде доказано наличието на химическо оръжие в страната.

Паневропейският Stoxx 600 финишира на зелена територия, подкрепен от доброто представяне на петролния сектор, както и производителите на потребителските стоки. Стойността на индекса се повиши с 0,13% до 381,26 пункта, което е с 0,4% по-ниско спрямо края на предходната седмица.

Сред големите печеливши се наредиха Repsol и Royal Dutch Shell, чиито акции поскъпват с повече от 1%. Акциите на Wood Group се повишиха с 2,32 на сто.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, напредна с 0,63% и затвори седмицата на ниво от 7 349,37 пункта. Ръст на акциите на компании от отбранителния комплекс и в петролния сектор беше достатъчен, за да остане индексът на зелена територия днес.

Стойността на бенчмарка се понижи с 0,3% за изминалата седмица, изчислява Market Watch.

Статистиката показа съществен спад - в рамките на 1,6%, на индустриалното производство във Франция през февруари. Въпреки това САС 40 се увеличи с  0,27% и затвори сесията на ниво от 5 135,28 пункта.

На червена територия обаче приключва DAX, водещият индекс на Франкфуртската фондова борса, въпреки неочаквания ръст в индустриалното производство на Германия. Намалението обаче е минимално - в рамките на 0,05% до 12 225,06 пункта.

Търговията на петролните пазари се успокои в следобедните часове, пише Market Watch. След новината, че САЩ атакуват Сирия, цената на петрола записа ръст от 2%. Суровината обикновено е чувствителна при атаки в Близкия изток. Сирия обаче е малък играч в тази област, а при въздушните удари не беше повредена петролна инфраструктура, което намали напрежението.

Към края на европейската сесия ръстът вече ограничен - лекият суров петрол поскъпва с 0,5% до 51,97 долара за барел. Сортът Brent се търгува за 55,18 долара за барел, или повишение от 0,55%.

Златото обаче постигна своята най-висока цена за последните пет месеца. Ценният метал е убежище за инвеститорите при нестабилност от всякакво естество. Цената му се повиши с 1,4% до 1 270,30 долара за трой унция.

Стойността на долара пък достигна до най-ниското си ниво за последните пет месеца след разочароващите данни в доклада за развитието на трудовия пазар в САЩ през март. В същото време на единната европейска валута натежават очакванията за президентските избори във Франция. Така едно евро се разменя за 1,0616 долара, при 1,0646 долара в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още