IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват изпълнителния директор на Barclays

Джес Стали е разследван заради инцидент със служител, който е подал сигнал за нарушение

18:04 | 10.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британски регулатори разследват изпълнителния директор на Barclays Джес Стали и самата банка поради начина, по който са се справили със случай с подаване на сигнал за нарушение от вътрешно лице, предава Ройтерс.

Разследването на Financial Conduct Authority и Prudential Regulation Authority е свързано с опита на Стали да открие самоличността на служителя, подал сигнал за нарушение чрез писмо миналата година.

От банката обявиха, че са наказали изпълнителния директор с мъмрене. Те дадоха обещание, че ще съкратят променливата част на неговия бонус, но все пак ще подкрепят неговото преназначаване на годишното си Общо събрание, което ще се проведе на 10 май.

Регулаторите също така проверяват системите за контрол и вътрешнофирмената култура на банката, свързана с подаването на сигнали за нарушения от служители.

Бордът на директорите за първи път разкри опита на Стали да разбере самоличността на въпросния служител през ранната 2017 г., когато друг служител повдигна въпроса. Бордът инструктира кантората Simmons & Simmons LLP да проведе проучването начело с Джери Гримстоун, заместник-председателя на банката.

„Разследването и Бордът установиха, че Джес Стали добросъвестно, но грешно, е вярвал, че е било позволено да разбере името на служителят, подал сигнала“, заявиха от банката.

Все пак авторът на писмото не беше идентифициран.

Стали призна, че действията му са били неправилни, и заяви, че се е извинил на Борда на директорите.

Бордът ще публикува официално укорително писмо и ще намали променливата част от бонуса на изпълнителния директор. 

„Лично аз съм дълбоко разочарован от случилото се и се извинявам за него, особено защото ние се опитваме да работим на най-високо етично ниво“, коментира председателят на Barclays Джон Макфарлан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още