IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Твърде рано е да обявяваме победа по отношение на инфлацията

Пред холандския парламент председателят на ЕЦБ заяви, че паричните стимули на банката са подкрепили местните домакинства и националния бюджет

18:06 | 10.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги защити паричните стимули на институцията пред холандските законодатели на фона на засилващия се натиск от страните от Северна Европа за промяна на политиката във Франкфурт, пише Wall Street Journal.

В изказване пред долната камара на парламента на Холандия, който посети днес, Драги заяви, че големите по мащаб закупувания на облигации от ЕЦБ и отрицателните лихвени проценти са подкрепили местните домакинства и националния бюджет. Той подчерта, че политиките ще останат в сила за момента, противопоставяйки се на призивите за скорошно прекратяване.

„Твърде рано е да обявим успех“, каза Драги, посочвайки слабата базова инфлация и растеж на заплащането. „Поддържането на сегашната много съществена степен на парични стимули все още е нужно, за да се генерира базов инфлационен натиск“.

Посещението в Хага се случва в чувствителни времена за ЕЦБ, която обмисля кога да започне да намалява програмата си за изкупуване на облигации за 60 млрд. евро месечно. По план програмата трябва да продължи поне до края на декември.

Икономиката на еврозоната на стойност 10 трлн. евро нарасна по-бързо от тази на САЩ през първото тримесечие, а инфлацията се ускори до 1,9% - в рамките на целевия диапазон от малко под 2% на ЕЦБ.

С подобряването на икономиката в региона стимулите на ЕЦБ се оказаха под атака от по-богатите страни членки като Холандия и Германия. Представители на тези страни се тревожат за влиянието на продължителните рекордно ниски лихвени проценти върху възвръщаемостта за вложителите. Холандските законодатели се опасяват и за влиянието върху огромните пенсионни фондове на страната.

Гуверньорът на холандската централна банка Клаас Кнот заяви в интервю през март, че рискът от дефлация е изчезнал, а ЕЦБ скоро може да предприеме действия за прекратяване на стимулите.

Драги обаче по никакъв начин не сигнализира за подобна промяна. Той заяви, че потенциалните негативни странични ефекти от политиките на ЕЦБ са ограничени, макар че банката продължава да следи за тях внимателно.

Драги подчерта и ползите от политиките на ЕЦБ за домакинствата в еврозоната, включително в Холандия. Помагайки на икономическото възстановяване политиките на ЕЦБ създават работни места и подкрепят възвръщаемостта върху инвестициите, каза той. Те помагат и на данъкоплатците: холандското правителство е отбелязало излишък за 2,9 млрд. евро през миналата година, което е първият излишък от 2008 г. отчасти благодарение на политиките на ЕЦБ, заяви той.

„Като ориентирана към износа страна Холандия в момента печели от възстановяването на други страни членки на еврозоната“, каза още той.

Макар че ниските лихвени проценти може да потиснат възвръщаемостта за пенсионните фондове, закупуването на облигации за ЕЦБ е помогнало да се увеличи стойността на активите на пенсионните фондове, допълни председателят на ЕЦБ.

Драги подчерта още, че действията на централна банка не са уникални. Централните банки в САЩ, Япония и Великобритания също използват като инструмент изкупуването на активи, а тези в Швеция и Швейцария, например, понижиха ключовите си лихвени проценти под нулата, припомни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още