IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Италия и Гърция не могат да бъдат оставени сами в бежанската криза

Брюксел е готов да отпусне още финансова помощ за двете страни, които са предната линия в бежанската вълна

18:36 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Италия и Гърция не трябва да бъдат оставени сами в бежанската криза, коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Той увери, че ще обсъди с премиерите на двете страни допълнителни средства за справянето с бежанската вълна.

Юнкер е на посещение в Талин във връзка с поемането на европейското председателство от страна на Естония.

Той отхвърли всички коментари, че ЕС не се справя с оказването на помощ за т.нар. "фронтови" държави, тоест първите приемащи мигрантите. Към тях са насочени средства от европейските фондове, както и техническа подкрепа - гранични полицаи и друга помощ, с която да се справят с потоците от мигранти.

Преди ден Италия изрази своите опасения от растящия поток бежанци от Либия към страната. Страната заплаши, че ще затвори пристанищата си за хуманитарни кораби, защото така се стимулират потоците от бежанци.

Неправителствените организации, които осигуряват хуманитарната помощ, определиха тези коментари като "неоснователни критики".

За последните три дни са спасени 10 хил. души в италианското крайбрежие. От началото на годината в Италия са влезли 82 хил. бежанци. В ЕК вече заявиха, че имат готовност да отпуснат още средства за страната, за да се справи с растящия брой мигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още