IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit и европейската отбранителна дилема

Великобритания има специална роля в отбраната на Европа, но колко специална ще остане тя и след Brexit още не е ясно

17:33 | 11.11.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Военно командване

Когато става въпрос за отделянето на Великобритания от системата на отбрана на ЕС, това би трябвало да е по-лесно от други сфери, тъй като в този сектор има по-малки правни задължения и по-малко интеграция в сравнение с единния пазар например.

Някои аспекти на Brexit, свързани с отбраната обаче, все пак може да се окажат проблематични, особено заради НАТО.

Британците традиционно държат поста на заместник върховен главнокомандващ на НАТО за Европа. Тази роля има специфични отговорности по отношение на сътрудничеството между НАТО и ЕС, включително командването на някои водени от ЕС операции, при които европейските военни мисии се водят от централата на Алианса например.

Много вероятно е следващият, който ще заема поста, да не бъде британец, казват дипломатите. А дори тази роля да остане в британски ръце, някои европейски представители предлагат изграждането на отделен европейски капацитет, който да води подобни военни операции.

Дилемата с Турция

Британското излизане означава, че Европа ще бъде разкъсана между това да предостави специален статут на Европа – с риск от отблъскване на трети страни – и да не го направи, което носи риск за допълнително военно разцепление.

Предоставянето на специален статут ще бъде проблематично заради вече напрегнатите отношения на ЕС със страната членка на НАТО Турция.

„Анкара иска същото нещо от десетилетия“, казва високопоставен европейски дипломат, включен в обсъжданията. Когато отношенията с Русия бяха по-топли, Москва също искаше специален статут, а „САЩ също са трета страна“, отбелязва той.

Ако Великобритания пък не получи подобен статут, тя може да се опита да съживи военните си връзки чрез регионални формати, например военните договори с Франция от 2010 г., или чрез Северната група, която обединява Великобритания с Дания, Естония, Финландия, Германия, Исландия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Швеция и Полша.

„Има риск Brexit да създаде по-фрагментиран и вглъбен ЕС“, предупреждават изследователите Клаудия Мейджър и Алисия вон Вос в документ за German Institute for International and Security Affairs, публикуван през април.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 0
red6
преди 6 години
САЩ може и да нямат думата в случая, защото почна да им пари под ***. И то на много точки по света. Вече не могат да го играят световния жандарм - нямат ресурс за това. Особено на фона на засилването на Русия и Китай. Тъй, че ще им е по-добре да имат силен съюзник, отколкото слаб васал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
Grosss
преди 6 години
Каквито и планове да има Европа за силна армия американците няма да гопозволят,особено на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Крейзи , такива като тебе трябва да бъдат държани на къса каишка и ежедневен лекарски контрол ! Ти даже и не осъзнаваш какво пишеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 18
lyusien
преди 6 години
До 2 На майната ти О да Разбира се Турция Много хора със сигурност и ти нямат реална представа за тази страна Двумилиона армия 80 милионно населениие Бронирана техника тяхно производство Те единствени не се поколебаха когато руски самолети от сСирия започнаха да влизат в тяхното въздушно пространство Предупредиха руснаците и когато те продължиха им свалиха самолет На тях може да се разчита докато на англичаните не е съвсем сигурно Знаеш ли Такива като теб без визия им е трудно да предвидят бъдещето но Турция рано или късно ще стане член на Е С Както и Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
С Турция ше е къде къде по комфортно , нъл тъй Люска ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
за какво ви са англичаните да участват в този общ европеиски отбранителен проект За да искат да напуснат след това и да създадат маса проблеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още