IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Национализмът е отрова

Каталуния не трябва да подценява широката подкрепа, която Рахой има в Европа, заяви председателят на ЕК

17:01 | 19.11.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Каталуния не трябва да подценява широката подкрепа, която испанският министър-председател Мариано Рахой има в цяла Европа", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския вестник „El Pais“, изпращайки послание до избягалия в Белгия каталунски лидер Карлес Пучдемон.

„Каталуния буди сериозна загриженост. Не ми харесва ситуацията, която провокира. Това е бедствие в много отношения“, заяви Юнкер.

"Национализмът е отрова. Но не вярвам, че национализмът и популизмът са едно и също нещо. Има нюанси, които ги отличават. Подкрепям Европа на регионите, уважавам самоличността и различието. Но това не означава, че ще следваме тези региони във всичките им приключения, които понякога са ужасна грешка", категоричен беше той.

"Дали Испания е в състояние на разпад – не, защото повечето испанци се противопоставят на независимостта и дори в Каталуния мнозинството не е ясно. Европа е клуб на народите и не приемам, че регионите трябва да са против народите. Още по-малко, когато са извън закона“, коментира той.

Юнкер отново потвърди подкрепата на Европа към правителството в Мадрид.

Испания е изправена пред най-тежката институционална криза в продължение на почти четири десетилетия, след като каталунският регионален парламент наруши Конституцията, като обяви независимост.

Рахой реагира, като разпусна правителството си и парламента и свика регионални избори за 21 декември. По думите на Юнкер изборите "биха могли да подобрят" ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Алкохолът, тютюна, наркотиците и фалшивите теории и учения са по-голяма отрова от национализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
citizen_bg
преди 6 години
Европа е клуб на народите, само дето главатарите не казват, че съвременните европейски държави и народите обвързани с тях са изкуствени конструкции, възникнали след разпада на глобалната за тогавашните мащаби също изкуствена конструкция, Римската империя. Народното единство се удържа от властта или със сила(до време), или ако властта осигурява успешно развитие, добър живот и самият народ съзнава интереса си да е единен и приема да е подчинен.не приемам, че регионите трябва да са против народите. Някои продължават да натрапват силови решения според техните виждания. Ако е извън сферата им на влияние на такъв подход му казват диктатура, а при тях е демократичен отговор на популизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
comet
преди 6 години
Театрото дето ни го разиграват с брекзит и другите подобни цели да отслаби отделните европейски държави до степен на по-късен етап (след някой пореден връх от перманентната вече криза) да ни дообединят ентусиазирано и обезличително в Обединени Европейски Щати под крилото на грижливо създадената брюкселка администрация (разбирай вътрешният кръг на Биг Брадър по книгата "1984") .Слаби отделни държави (с техните управляващи) = по-силна власт за Брюксел!Интернационализъм = готовност да жертваш себе си за другите (в което нищо лошо, стига тези другите да не са ония 1% дето измислиха Брюксел с Юнкер и другите богопомазани).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Интернационализмът, социализмът и човешките права са отрова, а не национализма. Каталунските водачи на КОМУНИСТИ, а не националисти, само си спомнете къде избягаха след като испанската прокуратура ги подгони. Навремето комунистите бягаха към Москва искайки закрила, а сега бягат към брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още