IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на общините може да решава за оставането на Великобритания в митническия съюз

Срещата на Тереза Мей в четвъртък с някои от членовете на кабинета не мина по план

14:03 | 06.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изминалата седмица на напрежение в британския кабинет изглежда като победа за привържениците на твърдия Brexit, но те все пак може да не получат това, което искат, по въпроса, който доминира вътрешното напрежение в Консервативната партия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това коментира Муджтаба Раман, анализатор за Brexit и управляващ директор в Eurasia Group, пише Business Insider. Според него в крайна сметка основният сценарий пред Великобритания, който има 55% вероятност да се случи, остава членство в митническия съюз след Brexit. По думите на Раман, Тереза Мей може да придвижи ключовия вот в Камарата на общините за оставане на Обединеното кралство в европейския митнически съюз.

Как се стигна до тук?

Срещата на Мей в четвъртък с някои от членовете на кабинета не мина по план. Министър-председателят и главният преговарящ Оли Робинс се надяваха да убедят колегите си в предимствата на оставането в митническия съюз. Това ще позволи на Великобритания да събира мита за ЕС и да разполага с възможността да определя по-ниски налози за стоки, оставащи в страната.

Но след оставката на британския вътрешен министър Амбър Рад, нейният наследник Саджид Джавид се противопостави на позицията на Мей след само 2 дни на новия пост. 

Около 60 консервативни депутати от Групата за европейски изследвания се обявиха срещу оставането на страната в митническия съюз. Според тях това би намалило възможностите за маневриране на Лондон след излизането от ЕС.

Така че предпочитаната от Мей опция, която тя определяше като компромис между напускането на митническия съюз и избягването на твърда граница с Ирландия, срещна съпротива от кабинета й. Предложението беше отхвърлено преди и от ЕС, който го определи като „магическо мислене“.

Всичко това оставя Мей с няколко възможности. Привържениците на Brexit искат възможно най-лесния вариант за безпрепятственото движение на стоки през ирландската граница. Експертите обаче предупреждават, че може да се стигне до връщането на твърда граница и митнически проверки – нещо, което заплашва да провали Белфасткото споразумение, което внесе относително спокойствие и стабилност в региона.

Ето защо, казва Раман, оставането в митническия съюз остава най-вероятната опция. Няма лесна алтернатива за Мей – ако тя в крайна сметка настоява за това, много привърженици на Brexit в парламента, включително и на нейната партия, заплашиха да започнат бунт. Ето защо премиерът може да придвижи отложения вот в Камарата на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още