IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа трябва да защитава интересите си по-твърдо

Според канцлера континентът трябва да поеме повече отговорности и да се превърне в силен световен фактор

11:55 | 27.08.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се завърна на политическата фронтова линия миналата седмица с призив Европа да започне да отстоява интересите си по-твърдо на фона на продължаващите атаки от страна на американския президент Доналд Тръмп срещу световния ред.

В първото си интервю за национална телевизия след лятната почивка тя заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма глобална отговорност, включително и по отношение на отбраната, съобщава Bloomberg.

„Трябва да поемем повече отговорности“, заяви Меркел пред телевизия ARD. „За Германия това означава да се доверим на Европа. Длъжни сме и имаме голямата задача да направим тази Европа силен фактор в света, да гарантираме просперитет, мир и свобода“, допълни още тя.

В своето интервю канцлерът коментира и заплаха от възможни американски санкции срещу европейски компании за работа с Иран, но се въздържа от подкрепа за предложението на германския външен министър Хайко Маас европейските държави да установят система за международни разплащания без САЩ.

По думите ѝ тя и нейният министър „в общи линии“ са съгласни с необходимостта Европа да започне да моделира собствената си съдба.

Последните седмици и месеци бяха напрегнати за канцлера, която трябваше да се изправи срещу продължаващите атаки от страна на Тръмп срещу германската икономическа сила, разрастващите се търговски войни в световен мащаб и сблъсъка между Италия и Европейския съюз във връзка с миграцията. В същото време тя посрещна край Берлин руския президент Владимир Путин – първата му визита в Германия от години, а миналата седмица завърши обиколката си в региона на Каспийско море, където сред обсъжданите теми бе и даването на тласък за проекта „Северен поток" 2.

По време на визитата си в Азербайджан Меркел изрази подкрепата си за т. нар. Южен газов коридор, на който се гледа като средство за намаляване на европейската зависимост от руски газ.

„Азербайджан е важен фактор за Европейския съюз при диверсифицирането на нашите енергийни доставки“, заяви тя по време на визитата си в Баку – седмица след визитата на Путин в Германия. След нея от Кремъл заявиха, че двамата лидери са разговаряли за развитието на „Северен поток“ 2, независимо от възможността от американски санкции.

Следващият тест за канцлера обаче може да се окаже темата за миграцията, която отново бе подета от властите в Италия и започва да набира инерция преди следващата среща на европейските лидери в Австрия през септември. Канцлерът обаче заяви, че не може да обещае правителствата да постигнат споразумение по въпроса до края на този месец.

„Надявам се все пак да постигнем напредък в оставащото време, въпреки че знам, че тези разговори са всичко друго, но не и лесни“, каза тя, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Прав си, време е да спрем да защитаваме руски интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
добре ще я наместите, ама тя постоянно се размества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
колега спокойно , ще я наместим бройката на държавите . спете спокойно , това е вътрешна работа на съюза ни . азиатската губерня това не я касае , гледайте да сте в добри отношения с германия , че и там ако друснат едни снакции ще стане страшно тогава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 8
Стефчо
преди 5 години
окупираните държави защитават първо интересите на окупатора и после собствените си. като искаш да защитаваш някакви европейски интереси първо скъсай канцлерския акт с който ония отвъд ловата те назначават за канцлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
само ми кажи от колко държави се състои в момента съюза, че да знаем утре колко ще го втвърдяват.. муахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Права е, Обединена Европа трябва да се изправи и гордо да отстоява позицията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
korn
преди 5 години
Щом Канцлера казва че е време,значи е време.Европа трябва да заеме своето място на върха,само така света може да върви напред.Видяхме в последните 50 години какво направиха краварите от САЩ и пияните скотовъди от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
majnata
преди 5 години
Бабиерата отдавна трябваше да дава показания пред прокурор ... тепегьозлък без край , йебем ти тай евросавез !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Никой в Европа няма интерес от създаване на нова империя, която да се съревновава с американската. Никой няма нужда от усилване влиянието на евробюрокрацията, а точно обратното от рязко отслабване влиянието брюксел върху всички аспекти на икономиката и правораздаването и нова вълна от децентрализация на власт. Европейците искат да имат по-добър стандарт на живот без бежанци и търсачи на убежище, на никогo не му пука за влиянието, което биха получили професионални политически куртизантки в еврокомисията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
abdul
преди 5 години
Коя е европа и има ли тя твърди интереси, че да ги защитава твърдо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още