IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SocGen търси начини за спестяване на 660 млн. долара от годишните си разходи

Кредиторът ще се фокусира върху дейността си в Париж и съкращаването на 1600 работни места, предимно в отдела за инвестиционно банкиране

16:26 | 11.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският кредитор Societe Generale SA проучва варианти за спестяване на 600 млн. евро (660 млн. долара) от годишните си разходи, които са свързани с нейните операции в Париж, съобщава Bloomberg.

По този начин банката се стреми да възвърне доверието на инвеститорите и да подобри възвращаемостта. 

Преразглеждането на операциите е започнало през юни, информира източник, запознат с темата, като уточнява, че все още няма окончателно решение и целевия таргет за спестявания все още може да бъде променен.

От банката отказват да дадат коментар.

Главният изпълнителен директор на SocGen Фредерик Одеа продължава да бъде под напрежение относно съкращенията на разходите на фона на забавянето на икономическия растеж и очакваното допълнително свиване на лихвените проценти.

Новото редуциране на разходите ще се фокусира върху поддържащите функции на банката в Париж и съкращаването на 1600 работни места, предимно в отдела за инвестиционно банкиране.

Това свиване на разходите не е единичен случай. Много европейски банки вече са започнали такъв процес. Германската Deutsche Bank AG разкри, че ще премахне 1800 работни места през юли, като подобно решение е взела и италианската UniCredit SpA.

Въпреки че SocGen и нейният по-голям конкурент BNP Paribas SA са склонни да взимат дръзки решения, вероятността от забавяне в растежа ще ги принуди да предприемат допълнителни мерки, смята Лорейн Куорез, анализатор в UBS Group AG.

Укрепване на капитала

Одеа, който заема длъжността вече повече от 10 години, намалява разходите и продава активи след изненадващо предупреждение за печалбата през януари. Той иска да запази лидерството на банката в бизнеси като дериватите върху капиталови инструменти, като същевременно укрепва капитала.

SocGen е наела Bain & Co., за да ѝ помогне да идентифицира начините за намаляване на разходите с около една пета за услуги като информационни технологии, човешки ресурси и финансов отдел, припомня Bloomberg. Прегледът може да доведе до стотици допълнителни съкращения на работни места в Париж.

Акциите на SocGen поскъпват с 1,6% в 13:08 часа българско време на търговията в Парижката фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още