IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат привържениците на АЕЦ "Белене" от опита на Словакия?

Много неща могат да се променят в процеса на изграждане на една ядрена електроцентрала, като обикновено се появява необходимостта от още пари и още време

08:15 | 17.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският въпрос

Slovenské elektrárne, както и много енергийни експерти, напомниха за Германия по време на своята защита на ядрената енергия. След аварията на АЕЦ „Фукушима“ германците напълно загърбиха атомните централи. Но германската икономика, най-голямата в Европа и четвърта в света, се нуждае от огромно количество електроенергия, за да може да се развива, а за момента възобновяемите енергийни източници далеч не могат да достигнат инсталирания капацитет, необходим за покриване на постоянно растящото потребление на енергия. 

Следователно Германия експлоатира изключително неекологични електроцентрали на въглища (те съставляват 39% от общия енергиен микс) и преговаря с Русия за доставка на природен газ, за да може да замени и въглищата, докато не подготви окончателно цялата мрежа и потреблението изключително за вятърната слънчевата енергия.

"Днес Германия ще отделя повече емисии във въздуха, отколкото Франция, Обединеното кралство, Испания и Италия заедно", заявяват от Slovenské elektrárne.

Ако Словакия реши да произвежда всичката електроенергия от слънчеви фотоволтаици, ще трябва да инвестира приблизително 13 млрд. евро в това. Сумата е впечатляваща, но когато се погледне към допълнителните разходи за изграждане на АЕЦ „Моховце“ нещата започват да изглеждат по-приемливи.

Имайки  предвид нуждата от незабавни мерки за борба с изменението на климата, ядреният инженер Микел Шнайдер също счита ядрената енергия за фактор в минало време. „Въпросът с времето е от решаващо значение. Времето, с което разполагаме, се скъсява. За по-малко време ще трябва да се направим много повече “, споделя той за Euractiv.sk.

Това, което по-рано се смята за недостатък, децентрализираната мрежа, започва да се приема като предимство.

„Големите ядрени, газови или въглищни централи изискват високо ниво на сложност на мрежата, което не е необходимо за децентрализираните ВЕИ. Изчислихме възвръщаемостта на слънчевата енергия по отношение на разстоянието от мрежата. Днес тя се изчислява в сантиметри, а не в метри“, посочва Шнайдер.

Разходите за генериране на енергия в големи слънчеви централи вече са се понижили до стойностите на конвенционалните източници. Според Шнайдер атомните централи са толкова скъпи, че вече частният капитал отказва да ги финансира.

"За изграждането на електроцентрала в Англия французите поискаха изкупна цена от 92,5 британски лири за мегаватчас (105 евро)", подчертава експертът.

Съхранението на енергия е основно предизвикателство пред възобновяемите енергийни източници. В тази област обаче се раждат нови и нови решения - например гравитационните кули като електроцентрали с помпено съхранение.

Критиците на ВЕИ са склонни да изтъкват, че производството и изхвърлянето на слънчеви панели и огромните витла на вятърните турбини също не са екологични. Освен това в нашите условия слънчевите централи трябва да покрият площ от около 600 квадратни километра, което е почти два града с размерите на Братислава, за да задоволят потреблението.

От друга страна, екологичната тежест на ВЕИ със сигурност е по-ниска от тази на изкопаемите горива, а добивът на уран също не е особено екологичен.

И накрая, хората все пак могат да приемат, че в близост до къщата им има голям масив слънчеви колектори, а не дълбоко хранилище на радиоактивни отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Всъщност двата реактора на АЕЦ Моховце са започнати още 1985-та, до момента 35 години "се строят" както казват ядрените лобисти за да покажат как активно се строят АЕЦ-ове в ЕС и са по 440МВhttps://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_energy_in_Slovakia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
fon
преди 4 години
Ама това се случва с всеки АЕЦ в света, не само в Словакия. 2-3 пъти надвишаване и на срока и на бюджета. Белене може само да разори България напълно и пак да не заработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Shadow1
преди 4 години
След една година това, след 5 години онова след още 10 още по-друго нещо, ти защо не пропуснеш да ядеш днес и да изчакаш до догодина да пуснат по евтин хляб ? Може ли вечно да чакаме следващото бъдещо нещо и да стойм голи? На термоядрените централи от 50 години вече все им трябват още само няколко години за да са готови. А и в случая с Белене много пари вече са похарчени, не е като току що да сме започнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
До няколко години ще започнат да строят първите комерсиални термоядрени централи - евтина, напълно чиста и неизчерпаема енергия. Тогава тези АЕЦ-ове ще си ги бием у главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
IQ96
преди 4 години
до 3А прочете ли и коментара на Кр.Христов под линка?Това е типичната 100% реакция на българските инвеститори.Предлагаш да се обвържем със страните от Западните Балкани? щото тука зелените няма да дадат да се прокарват тръби и унищожават гори. Нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
"Въобще не мога да разбера какво иска да каже авторът." ... :))) ... ами когато някой ученик не разбира нещо , какво му казваш да прави с неразбраното :)))"...и Словакия да се откаже от ядрената енергия и да минава на..." ... казва го инженер по ядрена енергетика Микел Шнайдер ... импе , нали си писахме веднъж какво го къдрят германците , за част от базовия товар дето им трябва за заместване на въглищните централи , строят кабел ... ето ти го на български :http://atominfo.bg/?p=33864а тук е самият проект :https://***.tennet.eu/our-grid/international-connections/nordlink/не ги мисли немците , те ще се оправят , ами ние как ще се оправим с беляНЕ и тукашните мераклии енергетици ... ааа , нали чете за португалците , на търгове са направили целият си базов товар от нефективни фотоволтаици , в момента достроявят 3-та поред хидропомпена централа и ще си осигурят безвъглероден базов товар ... мдааааавстралийците да ти кажа и те като португалците са решили , фотоволтаици и хидропомпени станции , а въглища и газ газят буквално :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
onezero
преди 4 години
В предвид данък въздух(галено въглеродни емисии) дето ни го налузиха всяка една цена на АЕЦ стана приемлива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Въобще не мога да разбера какво иска да каже авторът. Хем признава, че германската енергетика е катастрофирала, отказвайки се от ядрената енергетика, а ВЕИ са пълен провал - и сега Германия бичи яко вонящи въглища... хем (ако правилно съм разбрал) иска и Словакия да се откаже от ядрената енергия и да минава на доказалите се като неефективни плочки и перки !!! В Германия за пореден път ще повишат цената на електроенергията, заради боклучавите ВЕИ, а заради тая скъпа енергия немската индустрия активно се изнася в околните страни, включително и към Словакия.Не мога да разбера какво искат някои - да върнат Европа в прединдустриалната епоха ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още