IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amundi преговаря за придобиване на Lyxor Asset Management за 825 млн. евро

Сделката ще го превърне във втория по големина доставчик на борсово търгувани продукти в Европа

11:15 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-голямата компания за управление на активи в Европа – Amundi Asset Management, преговаря за закупуването на дъщерното дружество на Societe Generale - Lyxor Asset Management, в сделка за 825 млн. евро, което ще го превърне във втория по големина доставчик на борсово търгувани продукти в Европа, съобщи Bloomberg.

Френската банка Societe Generale продължава корпоративното си преструктуриране, докато Amundi се стреми да увеличи пазарния си дял.

Изпълнителният директор на банката Фредерик Оудеа обяви, че продажбата ще обхване борсово търгуваните фондове (ETF) на Lyxor и други активни и алтернативни дейности по управление на институционални клиенти във Франция и в чужбина, като SocGen все пак запазва някои операции на Lyxor, допълва Ройтерс.

Ройтерс съобщи в края на март, че SocGen е в напреднали преговори както с френската Amundi, така и с американската компания State Street Corp за продажбата на Lyxor. 

В свое изявление Amundi обяви, че очаква сделката да приключи до февруари следващата година, а според Bloomberg Amundi е водещият кандидат за Lyxor.

За главния изпълнителен директор на Amundi Ив Перие, който трябва да освободи поста през май, придобиването е част от дългогодишните му усилия да превърне Amundi в най-големия мениджър на активи в Европа.

Lyxor е един от най-големите доставчици на борсово търгувани фондове в Европа и ще увеличи активите под управление на Amundi с около 124 млрд. евро, като му даде около 14% от пазара на ETF-и в Европа, на второ място след базирания в Ню Йорк BlackRock Inc.

„Придобиването на Lyxor ще ускори развитието на Amundi“, се казва в изявлението на Перие. „Това ще засили нашия опит, а именно в ETF и алтернативното управление на активи", посочва той.

Amundi, чийто мажоритарен акционер е френският кредитор Credit Agricole, управлява активи на обща стойност около 1,7 трлн. евро към края на декември. Той вече е в партньорство със Societe Generale, което включва разпространение на инвестиционни продукти чрез мрежата от клонове на банката.

Според изпълнителния директор на Societe Generale Фредерик Оудеа, който се опитва да укрепи капиталовите буфери на банката и да повиши рентабилността, сделката ще доведе до капиталова печалба от около 430 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още