IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС планира помощ за Афганистан, Босна, Либия, за да ограничи миграцията

Някои държави от блока вече работят по свои двустранни пактове за подкрепа и съдействие с рискови за нелегалния трафик на бежанци държави

15:42 | 28.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Относно Тунис ЕК посочва в документа, че около 30 млн. евро от ЕС са отишли ​​за укрепване на бреговата охрана на страната. „Доплащане от 10 млн. евро е в процес на финализиране“, посочва се в документа.

Целта е да се гарантира, че тунизийската стратегия за миграция и законът за убежището са финализирани и одобрени.

ЕК допълва, че Frontex понастоящем не извършва дейности, свързани с границите, в Тунис и тунизийските власти не са склонни да си сътрудничат с агенцията.

Двустранни инициативи в ЕС

В документа се описват и двустранни инициативи в рамките на блока. Що се отнася до Тунис, Австрия, Белгия и Германия искат по-добро сътрудничество, когато става въпрос за връщането на граждани на страната, които не се класират за убежище, у дома.

Австрия „като цяло не е доволна от сътрудничеството с Тунис поради проблеми, свързани с идентификацията“, посочва Виена.

По отношение на Либия Чехия е подкрепила либийската брегова охрана, но не навлиза в подробности. Заедно с другите държави от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Словакия, Прага планира по-голяма финансова подкрепа за управлението на либийските граници.

Италия казва, че ще достави две гумени лодки втора употреба на либийската брегова охрана. Малта обмисля варианти за предоставяне на експертиза в приемните съоръжения. „Технически екип вече е посетил Триполи, за да оцени корабите, с които разполага либийската брегова охрана“, казва Малта.

В Мароко Германия обучава властите да откриват измами с документи. Испания провежда "инфраструктурни реформи" в северните си марокански анклави Сеута и Мелия, вкл. и наблюдение.

Мадрид също така засилва обмена на информация и полицейското сътрудничество с Мароко за борба с нелегалния трафик на мигранти, посочва се в документа.

По отношение на Афганистан България е помагала с обучението на полицаи от Ирак и Афганистан с цел елиминиране на трафика на мигранти.

Дания е предоставила финансиране за програми за връщане на мигранти, които не са получили убежище, и за реинтеграция. Естония е спряла всички двустранни проекти в Афганистан предвид настоящата криза.

Италия е осъществила проект на стойност 900 хил. евро, за да помогне на афганистанските бежанци в Иран.

Словения казва, че в момента има двама афганистанци със стипендии, които учат строително инженерство. Страната също така е изпратила един полицай в Афганистан за за шест месеца, за да обучава представители на местната полиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още