IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Експозицията ни към Русия остава ограничена и строго управлявана

Брутните експозиции на германската банка в Русия възлизат на 1,4 млрд. евро, което се равнява на около 0,3% от общия ѝ кредитен портфейл

21:50 | 09.03.22 г. 1
<p>
	Главният директор по риска в&nbsp;Deutsche&nbsp;Bank AG&nbsp;Стюарт Луис.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният директор по риска в Deutsche Bank AG Стюарт Луис. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският кредитор Deutsche Bank AG заяви, че експозицията му спрямо Русия се равнява на 600 милиона евро, като се превърна в поредната банка, която предостави актуализация на бизнеса си на руска територия след избухването на войната в Украйна, съобщава Bloomberg. 

„Нашите директни експозиции в момента са много ограничени и строго управлявани“, заяви главният директор по риска Стюарт Луис. „Ефектите от втори и трети ред от настоящата ситуация, включително санкциите и риска за киберсигурността, се оценяват внимателно и се наблюдават“, добавя той.

Deutsche Bank посочва, че нейната брутна кредитна експозиция възлиза на 1,4 млрд. евро, което се равнява на около 0,3% от общия ѝ кредитен портфейл.

Нахлуването на Русия в Украйна спря зараждащото се възстановяване на европейската банкова индустрия, тъй като кредиторите се подготвят за нарастване на необслужваните заеми, като дългоочакваното увеличение на лихвите вероятно ще бъде отложено.

Повече от дузина големи банки от еврозоната отчитат значими операции в Русия, като Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale SA и UniCredit SpA са сред най-изложените на риск от колапс на руската икономика. 

UniCredit обяви по-рано в сряда, че пълното отписване на руския ѝ бизнес, включително трансграничните експозиции, ще струва около 7,4 млрд. евро, оставяйки плановете ѝ за разпределение на капитал да висят на косъм. Базираната в Милано банка заяви, че все пак ще може да изплати предложените парични дивиденти за 2021 г. дори при екстремен сценарий, при който нулира експозицията си. Това ще намали с 2 процентни пункта капиталовите буфери, които бяха 15,03% в края на миналата година - снижавайки ги до малко над 13%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Deutsche Bank: Експозицията ни към Русия остава ограничена и строго управлявана >> Крокодилът е повече дълъг, отколкото зелен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още