IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия покани ООН и Червения кръст да разследват смъртта на украински пленници

Украинският президент Володимир Зеленски нареди евакуация на жителите на Донецк

11:03 | 31.07.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия покани експерти на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на десетки украински военнопленници, задържани от подкрепяни от Москва сепаратисти, а украинският президент нареди евакуация на жителите на източната област Донецк, предава Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че стотици хиляди души все още са изложени на ожесточени боеве в област Донбас, където се намират Донецка и Луганска област.

„Много от тях отказват да напуснат, но все пак трябва да го направят“, каза Зеленски в телевизионно обръщение късно в събота. „Колкото повече хора напуснат Донбаска област сега, толкова по-малко хора ще има време да убие руската армия“, допълни той.

Украйна и Русия си разменят обвинения заради ракетен удар или експлозия рано в петък, при която изглежда са загинали десетки украински военнопленници в град Еленовка, който се намира на фронтовата линия в източната част на Донецк.

Русия покани експерти от ООН и Червения кръст да разследват смъртните случаи „в интересите на провеждането на обективно разследване“, съобщи министерството на отбраната в неделя.

Министерството публикува списък с 50 убити украински военнопленници и 73 ранени при по думите му удар на украинската армия с високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), произведена в САЩ.

Украинските въоръжени сили отрекоха да носят отговорност, като заявиха, че руската артилерия е атакувала затвора, за да прикрие малтретиране там. Външният министър Дмитро Кулеба каза в петък, че Русия е извършила военно престъпление и призова за международно осъждане.

Журналисти на Ройтерс са получили потвърждение за част от загиналите в затвора, но за момента не могат да проверят различните версии за събитията.

ООН съобщи, че е готова да изпрати експерти да разследват, ако получи съгласие от двете страни. Международният комитет на Червения ръст заяви, че иска достъп и е предложил да помогне при евакуацията на ранените.

Украйна обвинява Русия в жестокости срещу цивилни и е установила над 10 хил. възможни военни престъпления. Русия отрича да напада цивилни и да е извършвала военни престъпления по време на нашествието, което нарича „специална операция“.

Украинска контраофанзива

В събота украинската армия съобщи, че над сто руски военни са били убити, а седем танка са били разрушени в южната част на страната в петък, включително в Херсонска област, който е в центъра на контраофанзивата на Киев в тази част на страната и ключова връзка в снабдителните вериги на Москва.

Железопътният трафик в Херсон над река Днепър беше прекъснат, съобщи южното командване на армията. Това може да изолира още повече руските сили западно от реката от доставки в окупирания Крим и на изток.

Южно от град Бахмут, който Русия посочва като основна цел в Донецк, украинската армия съобщи, че руските сили са постигнали „частичен успех“ в установяването на контрол над селището Семихиря, като са го щурмували от три посоки.

Представители на отбраната и разузнаването на Великобритания, която е един от най-верните съюзници на Украйна, откакто Москва нахлу в съседната си страна на 24 февруари, заявиха, че руските сили не успяват да задържат инерцията.

Украйна използва доставени от Запада ракетни системи с голям обсег, за да повреди сериозно три моста над Днепър в последните седмици, като откъсна град Херсон, с което по преценка на представителите на британската отбрана 49-а руска армия е станала силно уязвима на западния бряг на реката.

Ройтерс не може да потвърди независимо съобщенията от бойното поле.

Представители на назначената от Русия администрация, управляваща Херсонска област отхвърлиха по-рано тази седмица западните и украинските оценки на ситуацията.

В петък британското министерство съобщи, че руското правителство става „все по-отчаяно“, тъй като е загубило десетки хиляди военни във войната. Ръководителят на британската служба за външно разузнаване МИ6 Ричард Мур допълни в Twitter, че Русия „изчерпва силите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 1 година
Импе, кат идат международни наблюдатели и ако въобще отидат ще ги коментираме . За сега имаме снимки и коментираме тях и евентуалните използвани боеприпаси . Селски постановки се въздържам да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
още вчера украинцитв искаха международно разследване, такова тече и за мола... та кво пак се опитваш да лъжеш, смотаан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
За затворът всичко е ясно - укpoпитеците се уплашиха, че пленените им съмишленици ще се разпеят като канарченца. Опитаха се да ги избият, но твърде много оцеляха и ще разкажат каквото трябва. Много по-забавно е, че пaлякът-наркoман ЗАПОВЯДАЛ евакуация на Донецк... белото така му е изпържило мозъкът, че е забравил, че Донецк вече не е част от скaпаната му псевдодържава, за да се разпорежда с него. Ако руснаците избиваха хората там, те досега да са избягали в укpoпия - а нямаше да стоят по домовете си или да се евакуират в посока Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Много интересно защо тогава Русия иска международно разследване, а укpoпия се скатава? Ето - руснаците канят ООН и МЧК да отидат и да видят... То и в "ударения с ракета МОЛ" дори бутилките си стояха по рафтовете, ама тогава обвинихте Русия, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Лелее аз само да се избъзикам, пък ти потъна в еротичните си фантазии и написа цял разказ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Викаш на копейкозависимите ви пращат един чорап на зануленият дететубиец да го душите на почивки , що да не изпращат и тениски на Зеленски ... :))) ... Що мислиш , че има по долно ниво от това на защитник на крадците на съдомиялни машини и садисти ?! Що мислиш че ви пращат чорапи да душите , а не тениската на шойгу например . или да лижете наплютите капачки от бутилките изпита водка на медведев ?! Тука митрофанова и един куп други рассийски политици ви обясняват как трябва да се влачите по корем и да им лижете краката и защитниците на крадците на съдомиялни машини и садисти точно това правите ... !! ... Не слагай равенство м/у вас и хората , дори като човешки вид ... !! ... И не давайте на порката(дядя вова) по два пъти да си завира главата в кутията , че му идва в повече дозата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Тази екзекуция е с цел да се покаже на украйнските войници че дори и да са избегнали заград отрядите и са се предали те не са в безопасност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Центаджиите истерично рипат да защитават великия лидер Зеленски и извращенията му към собственият му народ и армия. Що не се съберете на комбина да си купите една негова тениска и да си я душите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
Petar2015
преди 1 година
Украйна иска населението на Донбас да се изтегли, за да засипе домовете им с американски ракети. Дали руснаците ще използват украинската тактика "жив щит от цивилни"? Или самите цивилни ще грабнат оръжието (те отдавна искат независимост)? Трябва да обяснат на сънародниците си, че щом руснаците не са ги убили до сега, не им се иска сънародниците им да го направят. Земята по-важна ли е от харата им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ъхъ, както покани да изнасят жито от Одеса, с 2 ракети по пристанището! Москалщини долни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още