IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия покани ООН и Червения кръст да разследват смъртта на украински пленници

Украинският президент Володимир Зеленски нареди евакуация на жителите на Донецк

11:03 | 31.07.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия покани експерти на ООН и Червения кръст да разследват смъртта на десетки украински военнопленници, задържани от подкрепяни от Москва сепаратисти, а украинският президент нареди евакуация на жителите на източната област Донецк, предава Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че стотици хиляди души все още са изложени на ожесточени боеве в област Донбас, където се намират Донецка и Луганска област.

„Много от тях отказват да напуснат, но все пак трябва да го направят“, каза Зеленски в телевизионно обръщение късно в събота. „Колкото повече хора напуснат Донбаска област сега, толкова по-малко хора ще има време да убие руската армия“, допълни той.

Украйна и Русия си разменят обвинения заради ракетен удар или експлозия рано в петък, при която изглежда са загинали десетки украински военнопленници в град Еленовка, който се намира на фронтовата линия в източната част на Донецк.

Русия покани експерти от ООН и Червения кръст да разследват смъртните случаи „в интересите на провеждането на обективно разследване“, съобщи министерството на отбраната в неделя.

Министерството публикува списък с 50 убити украински военнопленници и 73 ранени при по думите му удар на украинската армия с високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), произведена в САЩ.

Украинските въоръжени сили отрекоха да носят отговорност, като заявиха, че руската артилерия е атакувала затвора, за да прикрие малтретиране там. Външният министър Дмитро Кулеба каза в петък, че Русия е извършила военно престъпление и призова за международно осъждане.

Журналисти на Ройтерс са получили потвърждение за част от загиналите в затвора, но за момента не могат да проверят различните версии за събитията.

ООН съобщи, че е готова да изпрати експерти да разследват, ако получи съгласие от двете страни. Международният комитет на Червения ръст заяви, че иска достъп и е предложил да помогне при евакуацията на ранените.

Украйна обвинява Русия в жестокости срещу цивилни и е установила над 10 хил. възможни военни престъпления. Русия отрича да напада цивилни и да е извършвала военни престъпления по време на нашествието, което нарича „специална операция“.

Украинска контраофанзива

В събота украинската армия съобщи, че над сто руски военни са били убити, а седем танка са били разрушени в южната част на страната в петък, включително в Херсонска област, който е в центъра на контраофанзивата на Киев в тази част на страната и ключова връзка в снабдителните вериги на Москва.

Железопътният трафик в Херсон над река Днепър беше прекъснат, съобщи южното командване на армията. Това може да изолира още повече руските сили западно от реката от доставки в окупирания Крим и на изток.

Южно от град Бахмут, който Русия посочва като основна цел в Донецк, украинската армия съобщи, че руските сили са постигнали „частичен успех“ в установяването на контрол над селището Семихиря, като са го щурмували от три посоки.

Представители на отбраната и разузнаването на Великобритания, която е един от най-верните съюзници на Украйна, откакто Москва нахлу в съседната си страна на 24 февруари, заявиха, че руските сили не успяват да задържат инерцията.

Украйна използва доставени от Запада ракетни системи с голям обсег, за да повреди сериозно три моста над Днепър в последните седмици, като откъсна град Херсон, с което по преценка на представителите на британската отбрана 49-а руска армия е станала силно уязвима на западния бряг на реката.

Ройтерс не може да потвърди независимо съобщенията от бойното поле.

Представители на назначената от Русия администрация, управляваща Херсонска област отхвърлиха по-рано тази седмица западните и украинските оценки на ситуацията.

В петък британското министерство съобщи, че руското правителство става „все по-отчаяно“, тъй като е загубило десетки хиляди военни във войната. Ръководителят на британската служба за външно разузнаване МИ6 Ричард Мур допълни в Twitter, че Русия „изчерпва силите си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 1 година
Излязоха вече снимки и видно а и анализатори коментират , че няма кратер от ракетно или авиационно попадение , а става дума или за взрив поставен в срадата или съдейки по изгорените тела за термобаричен взрив , а американските ракети не са с подобни характеристики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Какво да разследват ? Масова екзекуция ! За информация на импа няма данни за нито един ранен или убит от охраняващите затвора :) Просто са били избити за което патлер ще си плати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още